Hlavní obsah

Prymula volá po tvrdém lockdownu. Omezoval by kontakty a pohyb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poradce premiéra, epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula by byl kvůli zhoršující se epidemické situaci pro krátkodobý tvrdý lockdown. Na dotaz Novinek ve čtvrtek naznačil, že by šlo o omezení kontaktů a pohybu. Konkrétnější nechtěl být s tím, že to ještě s premiérem neprobíral.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

„Zatím nebudu přesně definovat, protože jsme to ještě vůbec neprobírali s premiérem. Je to otázka kontaktů a pohybu. Jinak to nejde,” řekl Prymula na dotaz, v jakých oblastech lze podle něj ještě zpřísňovat režim.

O striktnějších restrikcích mluvil Prymula ve čtvrtek v České televizi s tím, že by měly trvat dva až tři týdny, a až poté by měly být postupně rozvolňovány. Tento postup bude také navrhovat premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Pokud se děti vrátí do škol, nemůžou se otevřít obchody, tvrdí Plaga

Domácí

V Česku přitom už nyní platí přísná omezení. Zavřená je většina obchodů, fungovat nemohou sportoviště, služby či restaurace, přes noc platí zákaz vycházení.

„Ono těch řešení už není opravdu moc, buď tady bude krátkodobá tvrdá restrikce, dva až tři týdny, a pak uvolnění, nebo budeme v režimu, v jakém jsme,” řekl ČT Prymula. Dodal, že pro případný tvrdý lockdown musí být předem určené podmínky, aby bylo opatření dodržováno. „Jinak to nemá smysl a efekt by tu nebyl. Pak by to bylo zbytečné,” řekl.

Britská mutace kosí i mladé, zhoršení přichází rychle

Domácí

K termínu „tvrdý lockdown” přistupují jednotliví odborníci, ale i státy odlišně. Například Izrael před časem zavedl v rámci tvrdého lockdownu zákaz vycházení, omezil pohyb na určitou vzdálenost od bydliště a fakticky vypnul celou ekonomiku.

Na Slovensku například lidé musí mít při cestě do zaměstnání potvrzení od zaměstnavatele, že nemohou práci vykonávat z domova. Povolené jsou jen nezbytné nákupy a vycházky, a to v blízkosti domova.

Blatný mění strategii: Už žádné další restrikce, teď už je to na každém z nás

Domácí

V Česku zatím lidé do práce cestovat mohou, kabinet ale důrazně doporučuje zaměstnavatelům, aby v co největší míře využívali u svých zaměstnanců home office, aby se snížila mobilita obyvatel a počet kontaktů.

Se zcela jiným přístupem než Prymula přišel ve středu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Na tiskové konferenci k aktuálnímu vývoji šíření epidemie navrhoval, aby se místo dalších restrikcí situace řešila motivací a „uvědomělým přístupem” lidí.

Anketa

Byli byste za dané epidemiologické situace pro tvrdý lockdown?
Ano
53,5 %
Ne
46,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28686 čtenářů.

Reklama

Související články

Blatný nevyloučil uzavření dalších regionů

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevyloučil, že by se mohly zavřít i další okresy. Během dvou nebo tří týdnů může být podle něj situace v celé zemi...

Výběr článků

Načítám