Hlavní obsah

První americký konvoj projede přes Česko dnes v noci

V úterý večer zahájí americká armáda přesun vojáků přes Česko na Slovensko v rámci cvičení Saber Strike 2022. Vojáci se budou přesouvat z hraničního přechodu Rozvadov do vojenského areálu v Rančířově na Jihlavsku, kde jim česká armáda vybudovala stanový tábor s kapacitou 350 osob.

Foto: MOČR, Právo

Trasa amerického konvoje při cestě přes ČR

Článek

Přesun je naplánován v rámci cvičení Silver Strike 2022. Přes Česko projede 1500 vojáků se sedmi stovkami kusů techniky v sedmi konvojích, které se budou přesouvat postupně do 26. února. První část by měla na české území vstoupit v úterý mezi 19. a 20. hodinou.

Američtí vojáci se nejspíš budou přesouvat z vícero základen v Německu, informovala Právo mluvčí generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková. „Asi nejzajímavějším kusem bude bojové vozidlo Stryker,“ uvedla.

Každý konvoj bude rozdělen do skupin, tak aby co nejméně omezoval provoz na silnicích. Od hranic je bude doprovázet Vojenská policie s Policií ČR. „Z Vojenské policie se zapojí 250 vojáků, kteří budou konvoj nejen doprovázet, ale na určených stanovištích také sledovat a koordinovat jeho přesun,“ řekla Právu plukovnice Dvořáková.

V Polsku přistály americké stíhačky jako posila východního křídla NATO

Zahraniční

Konvoje pojedou z Rozvadova po dálnicích D5, D0, D1 a silnici I/38 do vojenského areálu v Rančířově. Další den vyrazí po dálnicích D1 a D2 na Slovensko.

„Příjezd do Rančířova je naplánován po půlnoci, zhruba mezi druhou a třetí hodinou ranní, nicméně konvoj se může zpozdit, pokud část vozidel zastaví na technickou přestávku. Ostatní auta z konvoje se musí zpomalit, aby se dodržely určené rozestupy,“ vysvětlila Dvořáková.

Členství v NATO můžeme vzdát, ujelo ukrajinskému velvyslanci. Vzápětí musel couvat

Zahraniční

Americká armáda se od 1. do 14. března zúčastní cvičení Saber Strike 2022 v prostorech Centra výcviku Lešť a na letišti Sliač v okrese Zvolen na středním Slovensku. Účastnit se ho má 3000 vojáků s tisícovkou kusů techniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám