Hlavní obsah

Průzkum: ANO roste, SPD se propadá

Právo, dan

Vládní hnutí ANO dál posiluje své preference. Podle volebního modelu agentury Kantar pro Českou televizi by hnutí premiéra Andreje Babiše volilo v březnu 33 procent dotázaných. To je o dva procentní body víc než v únorovém průzkumu. Podle odhadu Práva by ANO získalo 86 křesel, tedy o osm víc, než má dnes.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Volební model v dubnu 2019 podle agentury KANTAR CZ ve srovnání s výsledkem voleb

Článek

Průzkum probíhal od 16. března do 5. dubna, kdy už Právo psalo o kauze prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, který podle policie lobboval za firmu Kapsch u šéfa ÚOHS Petra Rafaje.

Na druhém místě by skončili Piráti s 19 procenty a přilepšením o 1,5 procenta v porovnání s únorem. Získali by 42 křesel, což je skoro dvojnásobek, než mají dnes (22). Třetí ODS si proti únoru o jeden bod polepšila. Získala by 13,5 procenta, což by stačilo na 30 křesel (5).

Výrazný propad ale zažívá hnutí SPD Tomia Okamury. Proti únoru, kdy by podle Kantaru získalo 9,5 procenta, by SPD v březnu volilo jen 5,5 procenta dotázaných. Ztráta čtyř procentních bodů by znamenala i propad z 22 křesel na devět. Voliče SPD zřejmě rozladily neshody uvnitř poslaneckého klubu SPD a odchod tří poslanců.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů (přepočet Práva)

Na svém ve srovnání s únorem by zůstali soc. demokraté a komunisté. ČSSD by volilo 6,5 procenta a KSČM šest procent voličů. Do Sněmovny by se probojovali i lidovci s pěti procenty, kteří si oproti únoru polepšili o půl procentního bodu.

Naopak mimo Sněmovnu by zůstala TOP 09 se čtyřmi procenty, a STAN s 3,5 procenta a poklesem o 1,5 bodu proti únoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám