Hlavní obsah

Průmyslový palác už má ocelovou konstrukci, práce potrvají ještě dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha-Holešovice

Přesně dva roky. Tolik času už uběhlo od spuštění dlouho očekáváné rekonstrukce a dostavby Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Práce se ale zřejmě protáhnou a náklady se přiblíží třem miliardám korun. „Letos to určitě nebude. Nemyslím ani, že příští rok,“ reagoval na dotaz Práva a Novinek, kdy se brány otevřou, šéf představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl. Jak stavba pokročila, se můžete podívat ve video reportáži.

Dva roky práce na Průmyslovém paláci. Podívejte se, jak to teď vypadá uvnitřVideo: Novinky

 
Článek

„Se stavbou jsme zhruba v půlce, do dvou let bychom ji měli zvládnout,“ odhaduje Hübl. Záleží na tom, jak se podaří zvládnout úpravy a změny, které nastaly v průběhu opravy.

„Zásadní asi je, že stavba pokročila nad zem,“ uvádí. Na mysli má především ocelovou konstrukci levého křídla, které už v roce 2008 podlehlo ničivému požáru. Velká část nového skeletu už stojí, s jejím vztyčováním začali dělníci v srpnu minulého roku.

Tvarem bude identicky připomínat protější, zachovalé křídlo. „Oproti pravému křídlu, které bude kompletně schováno a zabaleno vestavbou z 50. let, levé křídlo bude viditelné, ocelová konstrukce bude přiznaná. Bude to vypadat tak, jak to vzniklo před 130 lety,“ popisuje její podobu stavbyvedoucí David Čech ze společnosti Metrostav.

Foto: Michaela Bartošová

Rekonstrukce Průmyslového paláce

V podzemí už stihli dělníci vybetonovat kompletně nový suterén. „A jak to tak bývá, všechno špatné je i pro něco dobré. Nebýt požáru, nikdy by tento suterén pod levým křídlem nevznikl. Díky němu se ta budova dostává do nového století, do nové doby a umožňuje instalovat spousty nových technologií,“ vysvětluje Čech.

V podzemí budou schované garáže, provozní zázemí pro provozovatele i pro celé výstaviště, zázemí pro návštěvníky, jako jsou šatny či sociální zázemí, a veškeré strojovny. Nově se palác propojí s vedlejšími Křižíkovými pavilony chodbou.

„V tuto chvíli jsme nachystaní začít tvořit a betonovat průchody do suterénu a z něj,“ přibližuje Čech. Práce si vyžádají složité podchycení a zesílení základů střední budovy pod foyer či vytvoření propojky s budovanou levou částí.

Rok od zahájení rekonstrukce Průmyslového paláce. Takto to teď vypadá uvnitř

Domácí

Malovaný strop i vitráže

„Střední halu máme rozdělenou na dvě části, v jedné půlce jsou hotové veškeré instalační kanály a podkladní betony a v tuto chvíli začínáme s demontáží malovaného stropu, který musíme sejmout, abychom mohli zesílit ocelovou konstrukci,“ popisuje dál vedoucí stavby. Část už takto hotová je a čeká na vybudování střechy.

V průběhu jara by se sem mohly postupně vracet umělecké vitráže, které se renovují v ateliérech. Zhruba 80 % z nich je hotových a připravených k převozu. V létě se možná navrátí na své místo i hodinová věž, která teď stojí na zemi před hlavním vchodem.

Foto: Michaela Bartošová

Levé křídlo

To v pravém křídle došlo nakonec ke kompletnímu vybourání podlahy, časem stavbaři zjistili, v jak moc špatném technickém stavu je. „Všechno to mělo nízkou únosnost pro výstavištní provoz. Postupně ji opravujeme, abychom mohli i zde zahájit rekonstrukci střešního pláště,“ přibližuje vedoucí.

Náklady vzrostly

Původní rozpočet projektu hovořil o 2,6 miliardách korun. „Celkový účet je předčasné říct, bude vyšší, než se předpokládalo,“ dodává k tomu Čech. Již dříve šéf Výstaviště odhadoval souhrnné náklady blížící se spíše ke 3 miliardám.

O tom, jakou akcí se palác z roku 1891 znovu otevře lidem, začíná vedení společnosti přemýšlet už teď.

„Přesně na to teď nedokážu odpovědět, máme několik možností, bude záležet na termínech. Samozřejmě bychom rádi otevřeli s nějakou velkou, impozantní akcí,“ přál by si Hübl a jako příklad uvedl mezinárodní veletrh a festival Svět knihy, který se tu už v minulosti konal.

Foto: Michaela Bartošová

Pohled ze střechy

V areálu bubenského Výstaviště prochází stále obnovou kromě paláce i další objekty.

„Teď finišujeme střechy Křižíkových pavilonů, což budou pobytové, ozeleněné terasy. Ty by měly být otevřeny v dubnu tohoto roku. Pořád intenzivně pracujeme na divadle Spirála. V říjnu bychom ho rádi otevřeli pro veřejnost. A začíná se připravovat druhá fáze rekonstrukce Lapidária, to budou fasády, střechy jsou hotové,“ vyjmenoval na závěr předseda.

Tak šel čas - časosběr ze stavby levého křídlaVideo: Výstaviště Praha

Na místě vyhořelého křídla Průmyslového paláce začíná růst nová konstrukce

Domácí

Může se vám hodit na Firmy.cz: Průmyslový palác

Reklama

Výběr článků

Načítám