Hlavní obsah

Provozovatel hospice po výzvě Nadace Agrofert vrací raději všechny dary

Provozovatel hospice a dalších služeb pro seniory a handicapované, nezisková charitativní organizace Girasole z Hustopečí na Břeclavsku, vrací Nadaci Agrofert peníze, které dostali v roce 2018. Vyhoví tak výzvě vedení nadace. Pro jistotu vrací i dar z roku 2016. Mezitím poslali dobrovolníci charitě už téměř čtyři a půl milionu korun.

Foto: Girasole z.s. Hustopeče

Girasole

Článek

Již v okamžiku, kdy ředitel neziskovky Miroslav Prchal informoval o rozhodnutí vrátit dotaci, zdůraznil, jak jej toto rozhodnutí mrzí. Krok zdůvodnil zneužitím aktivit nadace v kampani prezidentského kandidáta Andreje Babiše.

„Víte, já mám nadaci, která rozdala lidem už 800 milionů…,“ řekl v neděli v České televizi Babiš bez ohledu na skutečnost, že Agrofert je kvůli střetu zájmů ve svěřenských fondech a šéf ANO se ke svému holdingu jinak nehlásí. Girasole poté v pondělí vrátilo na účet nadace prosincový dar tří set tisíc korun.

Ředitelka Nadace Agrofert Zuzana Tornikidis byla zpočátku ke kroku Girasole zdrženlivá, nakonec se ale na facebookovém profilu nadace objevilo razantnější hodnocení kroku s tím, že to byl ředitel Girasole, kdo nadaci zneužil pro svou prezentaci.

Domov pro seniory vrátil Agrofertu dar. Nechce být součástí Babišovy kampaně

Domácí

„Rozhodnutí pana ředitele plně respektujeme, ale do této mediální akce se nebudeme zapojovat. Připadá nám to nedůstojné. Zároveň však vzhledem k jeho vyjádřením věříme, že zváží vrácení částky také z roku 2018, abychom mohli celkových 560 tisíc korun využít na podporu jiných organizací a jednotlivců,“ stojí ve vyjádření nadace.

Dobrovolníci poslali mnohonásobně víc

„Byli jsme vyzváni, tak vracíme i zbytek. Raději i za rok 2016, ať máme čistý stůl. Mrzí nás tak zásadní změna ve vyjádření nadace. Najednou se velmi podobá některým nechutným vzkazům, které jsme dostali,“ uvedl Prchal.

Za posledních sedm let dostali od nadace ve třech darech 657 tisíc korun, které po výzvě do koruny vrátili. „Jsou s tím spojené účetní komplikace, protože dary byly účetně uzavřené a zdaněné,“ doplnil ředitel.

Prchala záležitost mrzí, protože nadace neziskovce v minulosti pomohla, dary byly přímo cílené na hospice. Jenže zatažení do kampaně podle něj překročilo hranici. Útok ze strany Nadace Agrofert, že se jednalo o akci na zviditelnění, vyvrací skutečnost, že informace o rozhodnutí Girasole neobsahovalo číslo účtu ani výzvu, ať je lidé podpoří. Ta vzešla spontánně od uživatelů Facebooku. Podpora dosáhla neuvěřitelných rozměrů. Zatím (ve čtvrtek v 10:20 hodin) 5237 lidí poslalo na platformu darujme.cz pro hospic 4 388 495 korun.

„Solidarita Vás dárců nemá konce. Zažíváme pocity, které jdou jen těžko popsat slovy. Chceme o něco poprosit. Zaměřte svou štědrost také na další domácí hospice. V každém kraji jich je několik. Najděte si ‚ten svůj‘ ve vašem okolí, pomáhejte mu. A nemusíte jen penězi. Můžete nabídnout také to, co umíte, v čem vynikáte, můžete nabídnout svůj čas,“ apelují lidé z Girasole.

Nadace Agrofert vyzvala charitu, ať zváží i vrácení daru z roku 2018. Ta to udělá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám