Hlavní obsah

Nadace Agrofert vyzvala charitu, ať zváží i vrácení daru z roku 2018. Ta to udělá

Aktualizováno

Nadace Agrofert vyzvala charitativní organizaci Girasole, která mimo jiné provozuje hospic nebo poskytuje péči seniorům, aby zvážila i vrácení daru z roku 2018 ve výši 260 000 korun, a ona tak mohla celkovou sumu 560 000 korun použít na podporu jiných organizací. Girasole avizovala, že peníze vrátí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hustopečská organizace Girasole nadaci vrátila nedávný příspěvek 300 000 korun poté, co předseda hnutí ANO Andrej Babiš mluvil o nadaci Agrofertu a jí udělených darech ve své kampani.

„My jsme nadaci Agrofert vděční, její program je šitý na míru hospicům a jejich pomoc jsme v minulosti dvakrát využili. Třetí dar jsme vrátili, protože činnost nadace byla přímo spojena s kampaní. Je zřejmé, že asi do budoucna nemůžeme s jejich pomocí počítat, ale nechceme být součástí kampaně,“ zdůvodnil vracení sumy ředitel Girasole Miroslav Prchal.

Nadaci se ale jeho čin nelíbí. Na Facebooku zveřejnila prohlášení, v němž uvedla, aby charita zvážila i vrácení předchozího daru.

„Věříme, že zváží vrácení částky také z roku 2018, abychom mohli celkových 560 tisíc Kč využít na podporu jiných organizací a jednotlivců,“ uvedla nadace.

Nadace tvrdí, že ředitel Girasole nadaci zneužil pro prezentaci své organizace. „Z jeho vystupování máme pocit, že jsme jeho teatrálním vrácením daru byli účelově zneužiti pro jeho vlastní prezentaci a za účelem zviditelnění jeho organizace,“ uvedla v prohlášení Nadace Agrofert.

Po vrácení daru 300 000 se zvedla vlna zájmu a Girasole už od lidí přišlo už přes 3,5 milionu korun.

„Mrzí mě to, nadace jako taková dělá opravdu dobré věci, a je mi líto, že se to takhle zvrhlo. Samozřejmě i tento dar vrátíme, i když to pro nás bude účetní oříšek, protože je všechno uzavřené, přiznané, zdaněné. Po tomto si ho ale nechat nemůžeme,“ řekl podle serveru HN.cz ředitel hospicu Prchal.

Hospic, který vrátil nadaci Agrofert dar, už dostal od lidí mnohonásobně víc

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám