Hlavní obsah

Domov pro seniory vrátil Agrofertu dar. Nechce být součástí Babišovy kampaně

Slova Andreje Babiše, který se v posledních dnech ve své prezidentské volební kampani vyjádřil o prostředcích, které prostřednictvím Nadace Agrofert rozdal, vyvolala nečekanou reakci. Sdružení Girasole z Hustopečí na Břeclavsku vrátilo nadaci dar.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Andrej Babiš v Brně

Článek

Nezisková charitativní organizace Girasole nabízí od roku 2011 v Hustopečích a okolí pečovatelskou službu pro seniory a osoby s postižením. Jde o služby, jako jsou osobní asistenti, domácí hospic či služby pro nevyléčitelně nemocné.

Nedávno organizace dostala na financování domácího hospice od Nadace Agrofert dar 300 tisíc korun. „Přijali jsme jej v dobré víře a velkou vděčností jako všechny dary našich donátorů, neboť slouží tam, kde je to nejvíce potřeba – u starých, nemohoucích či nevyléčitelně nemocných lidí – našich klientů a pacientů,“ řekl ředitel Girasole Miroslav Prchal.

Po pár dnech se ale sdružení rozhodlo peníze vrátit. Předcházelo tomu vystoupení kandidáta na prezidenta, který dary z Nadace Agrofert využil v prezidentské volební kampani.

„Víte, já mám nadaci, která rozdala lidem už 800 milionů,“ uvedl v televizní debatě s protikandidátem Petrem Pavlem Babiš bez ohledu na skutečnost, že Agrofert je v současnosti ve svěřenských fondech, čímž se sám Babiš často zaštiťuje.

Babišův „plán“ je nesmysl. Kdyby Pavel odstoupil, nastupuje Nerudová

Prezidentské volby

„Bohužel ve stínu událostí posledních dní se domníváme, že přijetím tohoto daru bychom se stali součástí něčeho, čeho v žádném případě součástí být nechceme. Činnost této nadace byla přímo spojena se současnou předvolební kampaní a s osobou jednoho z kandidátů, který poskytování darů a podpory své nadace využívá v předvolební rétorice,“ vysvětlil důvod rozhodnutí Prchal.

Přiznal, že jim peníze budou chybět, sdružení ale vedou k vrácení morální zásady. „V žádném případě se nikdy nechceme stát rukojmím v politické hře kohokoli. Náš morální obraz, čest a svědomí nám nedovoluje jednat jinak,“ uvedl.

Peníze již odešly zpět na účet nadace. „Nedivím se vám po tom, co zaznělo ve včerejší debatě. Peníze se darují nezištně. Ne proto, aby se v televizi dělal dojem na lidi,“ reagovala na zveřejnění informace o vrácení na sociální síti jedna z uživatelek. Jiné hlasy v diskusi zase rozhodnutí kritizovaly s tím, že přece nezáleží, kdo daruje, a rozhodnutí poškodilo ty, pro které měly být finance použity.

Většina lidí ale krok jednoznačně uvítala a navíc organizaci Girasole řada z nich sama finančním darem podpořila. Už krátce po deváté hodině bylo na účtu pro hospic 357 tisíc korun od 417 lidí, v jedenáct pak 1036 dárců odeslalo na účet neuvěřitelných 848 tisíc korun.

„Já už bych se nechtěl vyjadřovat k důvodům kroku, ale jsem překvapený tím, jak se k tomu většina lidí postavila a pomohli nám,“ řekl Prchal.

Prezidentský duel na Novinkách bude ve středu dopoledne

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám