Hlavní obsah

Proud ze sdílené energetiky zdarma, distribuce za poplatek

Elektřinu vyrobenou v rámci sdílené energetiky bude moci například obec poskytnout zdarma, třeba škole. Za její přenos v rámci energetického společenství distribuční sítí ale bude nutné zaplatit poplatek. Ten nyní činí u nejběžnější sazby D02d těsně pod dvě koruny za kilowatthodinu.

Foto: Zero Living

Solární panely nemusí být umístněné nutně jen na střeše. Solární může být i plot.

Článek

V návrhu novely energetického zákona totiž na rozdíl od některých jiných zemí není rozlišeno, na jakou vzdálenost se elektřina přenáší.

„Návrh obsahuje i ústupky centrální energetice. Například neobsahuje povinnost stanovit slevu na distribuci při lokálním sdílení elektřiny, jak je tomu třeba v Rakousku,“ potvrdila Právu právnička Unie komunitní energetiky Eliška Beranová. Poplatek za distribuci se na koncové ceně podílí zhruba z třetiny.

Po jednom drátě

Podle předsedy Komory OZE Štěpána Chalupy by bylo vhodné úlevu na distribučním poplatku podle vzdálenosti přenosu zavést.

Elektřinu ze solárů půjde sdílet, rodiny ušetří tisíce

Ekonomika

„Tak je to ostatně koncipováno na úrovni Evropské unie, že se mají platit přiměřené poplatky, podle toho, jak zatěžuji síť. Pokud to bude na krátkou vzdálenost, třeba v rámci jedné ulice, je namístě, abych platil distribuční sazbu zohledněnou,“ řekl Právu předseda Komory OZE Chalupa.

„Protože je to tok po jednom drátě, nemusí to jít přes transformátor, je namístě, abych to měl levnější,“ dodal.

S tím souhlasí i Michal Svoboda ze Sdružení místních samospráv ČR. „V případě prodeje v rámci komunity dochází k využití pár metrů v rámci jedné trafostanice. Rakouský model stupňuje poplatky podle toho, kolik trafostanic vstupuje do systému sdílení. V rámci jedné trafostanice je poplatek na úrovni asi 20 procent běžného distribučního poplatku,“ upozornil.

Pravidla pro stavby hal a solárních parků se zpřísní

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám