Hlavní obsah

Protilátky Rakušané uznávají jako bezinfekčnost, u nás to nejde

Protilátkový test se zřejmě nestane ani v budoucnu jedním z dalších potvrzení o bezinfekčnosti, jako je doklad o očkování, o prodělaném covidu a negativní výsledek testu. Podle odborníků totiž nelze jasně stanovit, jaká hladina protilátek je pro jedince bezpečná a na jak dlouho.

Foto: Profimedia.cz

Domácí test na protilátky po prodělaném covidu. Ilustrační foto

Článek

„Nikdo není schopen přesně stanovit hladinu, která by se uznávala. Dynamika poklesu protilátek je individuální, navíc by na to musela být standardizovaná laboratoř,“ řekl Právu epidemiolog a šéf poradní skupiny MeSES Petr Smejkal.

Avšak přítomnost protilátek jako ukazatel bezinfekčnosti uznávají v Rakousku. To zavedlo od 19. května pravidlo, že kdo chce jít do restaurace, může předložit kromě negativního testu, potvrzení o očkování či o prodělání nemoci právě také pozitivní výsledek protilátkového testu. Ten platí po dobu tří měsíců a počítá se ode dne, kdy byl proveden. Test v laboratoři si zájemce hradí sám, ceny se pohybují v rozmezí 40 až 70 eur (1000 až 1800 Kč).

Test ukáže, proti kterým mutacím jste imunní

Koronavirus

Podobně jako Smejkal přitom hovořil i exministr zdravotnictví a vakcinolog Roman Prymula. „To, že to není úplně šťastné, je pravda. Ale zatím není přesně stanoveno, jaká je ochranná hladina. To záleží metodu od metody, ale taky je to velmi individuální,“ řekl.

„Můžete mít třeba hodně vysokou hladinu protilátek, ale za 14 dní může hluboce klesnout,“ doplnil Prymula pro Právo.

Navíc pro někoho může být bezpečná poměrně nízká hladina protilátek, jiného by zase nezachránila ani hodně vysoká hladina. Protilátkový test si lidé mohou nechat udělat pro vlastní informaci za zhruba 500 korun.

Vojtěch: Čeká nás to, co Británii, je to jen otázka času

Domácí

Covid je záludnější než jiné nemoci

To, že se nyní plošně uznává jako bezinfekční osoba po 180 dní od prodělání covidu, je podle Prymuly dáno tím, že se v tomto případě berou v potaz i další parametry. „Proto je to takhle arbitrárně nastaveno,“ uvedl. Stejně k tomu přistupují i jiné země EU a další státy.

Podle Prymuly stále není covid dokonale probádaná choroba, nicméně ani u jiných infekčních nemocí prý nelze stanovit, jaká hladina protilátek je bezpečná.

V současnosti se jako potvrzení o bezinfekčnosti v souvislosti s covidem uznává doklad o očkování alespoň první dávkou od 22. dne. Zakoupenou vstupenku do kina, bazénu a na jiné akce pak doplňuje zmiňovaný doklad o prodělání nemoci, negativní PCR či antigenní test. Prokázat se lze i čestným prohlášením o testování ze školy nebo ze zaměstnání.

Anketa

Mělo by Česko uznávat test na protilátky jako důkaz bezinfekčnosti?
Ano
91,6 %
Ne
8,4 %
Celkem hlasovalo 4123 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám