Hlavní obsah

Protikorupční policii hrozí, že skončí na vedlejší koleji

Právo, Jakub Troníček
Praha

Specializovaný protikorupční útvar policie by podle zjištění Práva mohl přijít o svou vlajkovou loď, tedy vyšetřování korupce a závažné hospodářské kriminality. Počítá s tím plán, který se v současné době rodí v nejvyšších patrech policie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náměstek policejního prezidenta Václav Kučera a ředitel ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Obě klíčové agendy by podle něj měl převzít Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a stávajícímu protikorupčnímu útvaru by měla zůstat problematika daní a praní špinavých peněz.

Vedení policie se tak snaží reagovat na trend poslední doby, kdy organizovaný zločin „pracuje“ spíše než s čirým násilím stále více s uplácením a věnuje se nejrůznějším finančním podvodům nebo vysávání veřejných zakázek.

Rozhodnutí zatím nepadlo

Ostatně protimafiánský útvar zpracovává čím dál víc korupčních případů, v poslední době tak řeší např. kauzu kolem bývalé šéfky kabinetu Jany Nagyové (dnes Nečasové), případ úplatného soudce Tomáše Havlína, kauzu Opencard nebo podvody v solárním byznysu.

„Je pravda, že ty problematiky se prolínají, organizovaný zločin se posunul – a ukazuje se to i v praxi. Už nějakou dobu hovoříme o tom, jak na to reagovat,“ řekl k tomu Právu náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Václav Kučera.

Hledáme taková řešení, abychom zůstali ofenzivní a abychom si vzájemně nekolidovali.
Václav Kučera, náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení

Zároveň dodal, že konkrétní řešení zatím na stole není, v zákulisí bezpečnostního resortu se nicméně mluví o tom, že protikorupční útvar by se měl podle plánů vedení vzdát svých dvou odborů pro boj s úplatkářstvím a závažnou hospodářskou trestnou činností právě ve prospěch ÚOOZ.

„Hovořit o přesunu je předčasné, zatím nebylo nic rozhodnuto. Nicméně hledáme taková řešení, abychom zůstali ofenzivní a abychom si vzájemně nekolidovali,“ poznamenal Kučera.

Zmíněné řešení už ale veřejně naznačil i ministr vnitra v demisi Martin Pecina, když minulý týden kritizoval práci protikorupční jednotky.

Šlachta: Práci nikomu brát nechceme

„Ta hranice mezi korupcí a organizovaným zločinem je velmi tenká a už dneska to splývá. Čili já bych byl spíše pro to, aby se část té kompetence přesunula na ÚOOZ, který funguje perfektně. A na protikorupční policii by se nechalo to, co původně dělala finanční policie, plus daňová problematika,“ poznamenal Pecina minulou neděli ve vysílání České televize.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Současný šéf protikorupční policie Milan Komárek

Mezi oběma útvary přitom dlouhodobě panují napjaté vztahy a rivalita, která se táhne několik let.

Současný šéf protikorupční policie Milan Komárek, kterého Pecina tvrdě kritizoval a na policejním prezidentovi Martinu Červíčkovi také požadoval jeho odvolání, se k celé věci nechtěl vyjadřovat.

Nedá se říct, že organizovaný zločin by byl doménou jen jednoho z těch útvarů.
Robert Šlachta, ředitel ÚOOZ

Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta v této souvislosti potvrdil, že debata se ubírá směrem k přerozdělení problematik, v žádném případě by prý ale neměla znamenat likvidaci útvarů.

„Není to o tom, že bychom chtěli někomu brát práci, ale zároveň se nedá říct, že organizovaný zločin by byl doménou jen jednoho z těch útvarů,“ řekl Šlachta.

Podle něj by případná reorganizace neměla dopadnout podobně, jako když se před několika lety slučovala tehdejší finanční policie právě s protikorupčním útvarem, a její náplň práce, tedy zejména vyhledávání a odčerpávání zločineckých zisků, pak až donedávna hrála v činnosti útvaru třetí housle.

„Nikdo nechce nic ničit a zároveň nechceme, aby dobří a kvalitní policisté odcházeli,“ poznamenal Šlachta.

Reklama

Související články

Zeman: Policejní prezident je jen jeden

Prezident Miloš Zeman v neděli uvedl, že nejlepším řešením krize na postu policejního prezidenta by bylo vypsání výběrového řízení. Podle něj policie dva...

Výběr článků

Načítám