Hlavní obsah

Zeman: Policejní prezident je jen jeden

– Praha • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v neděli uvedl, že nejlepším řešením krize na postu policejního prezidenta by bylo vypsání výběrového řízení. Podle něj policie dva prezidenty nemá. „Já vám tvrdím, že máme jednoho, pana Červíčka, a pan Lessy je takříkajíc v očekávání,” řekl Zeman v rozhovoru pro rádio Frekvence 1.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Červíčka prezident podpořil už dřív. "Asi nejčistší řešení by bylo vypsat na místo policejního prezidenta výběrové řízení," dodal Zeman, podle kterého by takto vybraný policejní prezident prošel politickou a odbornou soutěží. Podle Zemana je jedno, jestli by výběrové řízení vypsal současný, nebo až budoucí ministr vnitra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Martin Červíček

Martin Červíček v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že nikdy ministrovi vnitra neřekl, že odstoupí. Mluvil pouze o tom, že pokud nastane situace dvou prezidentů, tak je připraven hledat společné řešení.

Poukázal také na to, že to není poprvé, kdy má policie na jednom vysokém manažerském postu dva příslušníky. Nikdy se to podle něj ale neřešilo tak, že se zpochybnila zákonnost jmenování.

To totiž podle Červíčka v jeho případě povede k tomu, že se fakticky vrátí na post náměstka pro trestní řízení, které už je obsazené bývalým šéfem středočeské krajské policie Václavem Kučerou a nastane tak stejná situace s dvojvládím, jako nyní panuje na prezidentském postu. Kučeru už přitom na jeho předchozím působišti také nahradil jiný funkcionář.

Reklama

Výběr článků

Načítám