Hlavní obsah

Protikorupční aktivisté jdou od Babiše

Právo, Karolina Brožová

Nejen Čapí hnízdo, vysvětlete i další kauzy spojené s vaším podnikáním, vyzvaly v pondělí v dopisu protikorupční organizace vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Od ministra financí se odvrátili i členové správní rady Nadačního fondu proti korupci – majitel pivovaru Stanislav Bernard, majitel Student Agency Radim Jančura nebo bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák. Babišovy aktivity zkritizoval také ředitel Transparency International (TI) David Ondráčka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Iniciativa Vraťte nám stát společně se spolkem Podhradí a iniciativou Sametové posvícení v otevřeném dopisu připomněla Babišovi jeho sliby o posílení transparentnosti v nakládání s veřejnými zdroji.

„Dnes sám čelíte podezření z dotačního podvodu v souvislosti s vaší farmou Čapí hnízdo. Tento případ však zdaleka není jedinou kauzou, která u veřejnosti vzbuzuje podezření, zda vaše podnikatelské aktivity nejsou ukázkovým příkladem nešvarů, jež jste při svém nástupu do české politiky tak razantně kritizoval a jimž jste sliboval zamezit,“ uvádí se v dopise.

Randák: Je jako ostatní politici

Organizace by chtěly vyjasnit také privatizaci Unipetrolu, nesrovnalosti ve financování volební kampaně hnutí ANO nebo okolnosti dotace pro slovenský podnik Duslo Šala, který patří pod Agrofert. Ministra financí však požadavky nechaly v klidu.

„Na ty nesmysly a lži reagovat nebudu, je to součást kampaně. Pan zhrzený Petr Havlík (jeden ze signatářů z iniciativy Vraťte nám stát) kdysi chtěl řídit naše hnutí za 200 tisíc měsíčně. Je mi ho líto,“ napsal Právu Babiš.

Od Babiše se ale nyní odvracejí i ti, kteří jej ještě donedávna podporovali. Nevadí jim přitom jen kauza Čapí hnízdo, ale i jeho působení ve vládě na postu ministra financí.

Je nedůrazný a nemá vizi. Vybere na daních sice víc peněz, ale stejné množství zbytečně rozhází.
Radim Jančura

„Svou podporu jsem ukončil. Ale dál to nechci komentovat,“ řekl Právu Bernard, který před volbami v roce 2013 tvrdil: „Pokud bych měl dnes uvažovat, koho podpořím, tak jedině Babiše.“ Slova chvály na jeho adresu nyní však Bernard raději nechal odstranit i z webu hnutí.

Podobně odmítavě se k Babišovi postavil i Jančura, kterého chtěl Babiš získat jako krajského lídra na jižní Moravě. „Co se týče Čapího hnízda, v tomto důvěru neztratil. Ztratil jsem ale v něj důvěru jako v politika, který má ambici naši zemi změnit. Je nedůrazný a nemá vizi. Vybere na daních sice víc peněz, ale stejné množství zbytečně rozhází,“ napsal Právu Jančura.

Randáka, který působí ve správní radě Nadačního fondu proti korupci, zase odradilo Babišovo jednání v kauze Čapí hnízdo. „Chová se jako všichni politici, kteří se do podobné situace dostali. Což mě u Andreje Babiše poněkud zklamalo, protože on vždy deklaroval, že nebude tím klasickým politikem. Nejsem žádný ekonom, ale rozhodně si myslím, že něco tají,“ řekl České televizi.

Ondráčka mu dává za pravdu. „Vypadá to, že v některých chvílích (Babiš) lhal nebo neříkal pravdu v celém příběhu. Na mě ten příběh působí tak, že naplňuje všechny znaky dotačního podvodu,“ uvedl v reportáži pořadu „168“.

Janeček: Babiš se na mě naštval

Ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka Právu potvrdil, že se od Babiše odvracejí členové správní rady. „Na začátku, když se Andrej Babiš začal etablovat v politice, je pravda, že mu někteří členové správní rady Nadačního fondu vyjadřovali podporu, ale jako úspěšní podnikatelé, nikoli jako členové správní rady. Nešlo o vyjádření názoru Nadačního fondu. Nyní tam cítím odklon a zklamání,“ řekl Právu Soukenka.

Zakladatel fondu Karel Janeček odmítl, že by Babiše v minulosti podporoval. „Babiš se na mě dokonce naštval, že jsem ho nebyl ochoten podpořit,“ napsal Právu. „Nedůvěřoval jsem mu nikdy, to je příliš silné slovo. Měl jsem a mám přímý důvod si myslet, že šel do politiky s relativně čistými úmysly, a to si myslím pořád. U mě se ovšem znemožnil tím, že si koupil tisk, místo aby se snažil minimalizovat dopady svého konfliktu zájmů. Čapí hnízdo je pro mě v tomto srovnání druhořadá věc,“ napsal Právu Janeček.

Babiš se domnívá, že se aktivisté nechali zmanipulovat. „Neporušil jsem zákon, nic špatného jsem neudělal, mám čistý stůl a jsem přesvědčen, že se obhájím. Pánové nevidí nebo nechtějí vidět útok tradičních politických stran na podnikatele, kteří podle jejich návrhu ztratí možnost se aktivně podílet na věcech veřejných,“ napsal v pondělí Právu.

Kauzy si všímají i politici v EU. Lidovecká předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová lituje, že už dříve nebyl řešen Babišův střet zájmů. Za nepřípustné pak považuje, aby členové vlády, kteří jsou z hlediska své funkce garanty řádného využívání evropských fondů, měli z těchto fondů prospěch a navíc mohli ovlivnit způsob jejich přidělování a využívání.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

„Je důležité vzít v potaz, že to budou čeští daňoví poplatníci, kdo zaplatí za to, když nebudou dodržována pravidla o zadávání veřejných zakázek i další předpisy,“ uvedla německá europoslankyně. Na Babišův konflikt zájmů upozornila Grässleová už v březnu 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám