Hlavní obsah

Proti covidu se stále očkují stovky zájemců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Údaj o více než 1100 očkovaných proti covidu za poslední měsíc a půl může působit takřka neskutečně. Ačkoliv pandemie skončila a covid už není takovou hrozbou, stále se najdou lidé, kteří mají o vakcínu zájem. A zdaleka nejde o seniory nebo rizikovou populaci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Potřebuji mít posilující dávku, abych mohl na dovolenou,“ svěřil se jeden ze zájemců, který přišel do Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny ve FN Motol. Právě tam teď očkují proti covidu z celého Česka nejvíc.

Očkují se víc dospělí v produktivním věku než senioři. Často chtějí mít jistotu, když cestují do zahraničí
Denisa Ličáková, FN Motol

O závratné počty ale nejde. Jednou přijdou čtyři, další den třeba nikdo. „Paradoxně se očkují víc dospělí v produktivním věku než senioři. Často chtějí mít jistotu, když cestují do zahraničí,“ řekla Právu Denisa Ličáková, vedoucí očkovacího centra, která Právu pomohla informace od očkovaných zprostředkovat.

Teď tvoří zhruba dvě třetiny očkovaných dospělí do 65 let. Základní očkování proti covidu má v Česku asi 64 procent obyvatel, tedy sedm milionů lidí.

Očkování neodkládejte, radí odbornice

Domácí

Dvě třetiny z nich se nechaly přeočkovat jednou a dvakrát pouze 800 tisíc lidí.

Cestování jako hlavní motivace pro očkování zaznívá od příchozích často. Jednou je to odborná praxe v zahraničí, podruhé třeba cesta do Vietnamu. Většinou jde o vlastní rozhodnutí, nikoli doporučení od lékaře. Vyhnout se chtějí komplikacím, pokud by se nečekaně situace s covidem zhoršila a pravidla pro cestování překotně měnila stejně jako tomu bylo před dvěma lety.

„Zlepší mi imunitu“

Třeba v USA zrušili teprve před měsícem povinnost předložit při příletu potvrzení o dokončeném základním očkování proti covidu. Složitá je situace i v Číně.

I teď se ale najdou lidé, kteří se chtějí především chránit. „Po očkování se mi zlepší imunita,“ věří další z přeočkovaných. Naposledy se nechal očkovat loni v srpnu.

Covid zmutoval do formy běžné respirační nemoci podobné chřipce. „Zájem o očkování proti covidu-19 je opravdu již poměrně malý. Důvodem je částečně to, že teď nejsme v respirační sezoně, ale jistě k tomu přispívá i fakt, že Češi již covid nevnímají jako závažné onemocnění,“ řekl přednosta infekční kliniky v Motole Milan Trojánek.

Česko ruší část objednávky vakcín. A zaplatí penále

Domácí

Dál může být virus zrádný pro seniory a chroniky, proto se zejména jim přeočkování doporučuje. Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek nepovažuje nyní plošné očkování za smysluplné, situace je klidná. „Doporučení, které platí zatím celoročně, je, že každý by měl mít aspoň jednu dávku bivalentní vakcíny (posilující dávky),“ řekl Právu Chlíbek.

„Tomu, kdo už jednu takovou dostal, by to mělo stačit. Počkáme do podzimu. Ten, kdo ji nedostal, bez ohledu na to, jestli je červen, nebo červenec, by měl jednu přeočkovací dávku absolvovat,“ doplnil.

Už pátá dávka

Podávají se už páté dávky proti covidu, tedy třetí přeočkování posilovací dávkou. Podstoupilo ho skoro 2500 lidí. Většinou chodí na první nebo druhé přeočkování. Několik stovek zájemců šlo v posledních měsících pro vakcínu vůbec poprvé od vypuknutí pandemie.

Zájemce evidují i v Ostravě. „Za květen se u nás nechalo naočkovat celkem 26 zájemců. Většinou 3. nebo 4. dávkou,“ řekla Právu mluvčí FN Ostrava Petra Petlachová. Seniorního věku bylo jen pět lidí.

Za poslední dva měsíce se nechalo naočkovat nebo přeočkovat několik desítek lidí také ve věznicích.

Anketa

Chystáte se nyní na očkování proti covidu-19?
Ano
6,7 %
Ne, nedávno jsem byl
3,9 %
Nechystám se
89,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7609 čtenářů.

Málo praktiků. Pomohou sdílené ordinace?

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám