Hlavní obsah

Protest pilotů u německé ambasády: Zachovejte letiště v Líních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piloti z letiště Líně u Plzně budou v úterý protestovat. Nesouhlasí s vybudováním obří továrny na výrobu baterií do elektromobilů, o níž uvažuje automobilový koncern Volkswagen. Delegace zamíří přímo před německé velvyslanectví v Praze.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Armádní letiště Líně u Plzně

Článek

Zástupci aeroklubů i piloti chtějí předat otevřený dopis velvyslanci. „Gigafactory v Líních nechceme. Znamenalo by to zrušení leteckého provozu, protože by vyrostla na vzletové dráze,“ řekl Právu jeden z pilotů Michal Švihla.

Podle jeho názoru je projekt pro Plzeňský kraj nevhodný kvůli nízké nezaměstnanosti, negativnímu dopadu na obyvatele, firmy či životní prostředí. „Nikdo nám nevysvětlil, proč to musí být zrovna u nás,“ uvedl.

Kabinet nedávno označil projekt obří továrny za klíčovou investici pro Česko. Vyšla by na 120 miliard korun.

Jednání se starosty stojí

„V podstatě to je ale konec létání a leteckých škol v Plzni. Sedmdesát strojů, z toho zhruba půlka historických, by se zřejmě muselo rozprodat do ciziny,“ podotkl pilot Švihla.

Doplnil, že letiště funguje i jako výcvikové středisko pro integrovaný záchranný systém. „Občas se využívá i pro letouny ze zemí NATO,“ řekl.

Automobilka už v tuzemsku uvažuje pouze o této lokalitě. V zahraničí připadá v úvahu Polsko a Maďarsko.

Stanjura: Případný vznik gigafactory u Plzně neomezí leteckou záchrannou službu

Domácí

Právě ma­nagementu Volkswagenu piloti před časem poslali otevřený dopis, v němž žádali zachování letiště. „Zatím jsme nedostali žádnou odpověď, proto vyrážíme do Prahy,“ dodal Švihla.

Proti projektu vznikla petice, kterou podepsalo přes 10 tisíc lidí. Nesouhlasí s ním ani starostové okolních obcí a řada tamějších obyvatel.

„Frekvence jednání teď opadla. Nevíme, zda se chystá studie a případně i lepší trasy pro vedení vysokého napětí. O obojí jsme žádali,“ konstatoval Martin Sobotka (Aktivní Dobřany), jenž stojí v čele Dobřan.

V listopadu musí být hotové veškeré podklady pro koncern. Ten se má rozhodnout do konce roku. Volkswagen už oznámil, že by počet zaměstnanců z původních 7000 v celém průmyslovém parku, jehož součástí je gigafactory, snížil na 5000.

Podle plánu bude stavba rozdělena na etapy, první možná odstartuje v roce 2024.

Další protest z iniciativy Českého svazu letectví se chystá na 15. listopadu.

Vláda obcím na Plzeňsku stanovisko armády k Líním neřekla, slíbila studii

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám