Hlavní obsah

Prostatu musí léčit v cizině. Stojí to milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští pacienti s progresivní rakovinou prostaty, kterým už nezabírá jiná léčba, zatím vyhlížejí léčbu novým lékem Pluvicto marně. Možnosti mají spíš na Slovensku, v Rakousku či Německu, kde se používá lék na podobném principu.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Náklady přes milion korun pro jednoho pacienta však hradí české pojišťovny zatím jen výjimečně.

Inovativní lék Pluvicto vyvinul tým české vědkyně Martiny Benešové-Schäfer v německém Heidelbergu. Právo o něm informovalo začátkem roku, krátce poté, co ho pro vybrané pacienty posvětila Evropská unie. Na český trh se ale výrobce Novartis nehrne, už od loňského jara ho dodává do Spojených států.

Lékaři hodnotí nový lék na rakovinu: Nadějné

Domácí

V okolních státech tak mohou mít pacienti s karcinomem prostaty větší štěstí.

„Měli jsme a máme vícero českých pacientů, celkem asi deset,“ řekl Právu Andrej Vondrák, primář oddělení nukleární medicíny Izotopcentra ve slovenské Nitře.

Nepodávají tam přímo Pluvicto, ale jiný lék na stejném principu.

Jeho základem je ovšem také radioaktivní lutecium-177, které cílí přímo na nádorové buňky a méně zatěžuje zbytek organismu. „Přímo na oddělení si připravujeme v podstatě téměř identickou látku,“ vysvětlil primář Vondrák.

Šest cyklů, každý za čtvrt milionu

Jak upozornil, drtivá většina českých pacientů si léčbu musí hradit z vlastní kapsy. Za šest cyklů léčby, což je standardní počet, zaplatí bezmála 1,5 mi­lionu korun. Jeden cyklus stojí 10 040 eur (čtvrt milionu korun). „Máme ale i takové, kterým to hradí pojišťovna,“ dodal primář.

K terapii se dostanou zájemci i v Rakousku nebo Německu. „Na Univerzitní klinice nukleární medicíny v Innsbrucku léčíme zahraniční pa­cienty s karcinomem prostaty, ale pouze jako soukromé osoby,“ sdělila Právu Irene Virgoliniová, mluvčí kliniky v rakouském Innsbrucku. Dodala, že velké části pacientů mohou být náklady uhrazeny. Jaký podíl tvoří Češi, neupřesnila.

Ve speciálním režimu nabízí léčbu luteciem také berlínská univerzitní nemocnice Charité těm, kterým už nezabírá chemoterapie ani hormonální léčba. „Podíl zahraničních pacientů činí přibližně 5–10 procent,“ sdělila Právu mluvčí nemocnice Anne Redigerová.

O vhodnosti léčby pro pacienta s rakovinou prostaty rozhoduje speciální tým lékařů. „Pacienti, kteří mají o tuto léčbu zájem, se mohou registrovat přímo na klinice nebo kontaktovat Charité International,“ doplnila.

SÚKL: Úhrada zatím nemožná

S proplácením této léčby je to složitější. Například Vše­obecná zdravotní pojišťovna (VZP) zatím nikomu podání Pluvicta neproplatila, jelikož v Česku zatím není stanovena jeho cenová úhrada. Výrobce Novartis o to zatím Státní ústav pro kontrolu léčiv nepožádal, což je také důvod, proč se zatím v tuzemsku pacientům nepodává.

„Na získání standardní úhrady pracujeme. Připravujeme žádost, abychom ji mohli co nejdříve podat na SÚKL. Jsme v kontaktu s odborníky, abychom získali epidemiologická data z ČR důležitá pro podání žádosti,“ uvedla pro Právo mluvčí společnosti Novartis Kateřina Nosek.

Trendy v nukleární medicíně: Lék, který výrazně brzdí rakovinu prostaty

Zdraví

Například v USA, Kanadě či Austrálii vyjde jeden cyklus na půl milionu a milion korun, takže celková léčba se šesti cykly vyjde na tři až šest milionů korun. Podle médií výrobce zřejmě upřednostňuje ekonomicky lukrativnější trhy, než je třeba Česko.

Úplná beznaděj to ale není. Proplacení drahé léčby radiofarmaky v zahraničí se někteří Češi dočkali.

„V případě úhrady terapie luteciem evidujeme celkem třináct žádostí, avšak pokaždé se jednalo o jinou indikaci než léčba karcinomu prostaty,“ řekla Právu mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová.

O jaké částky šlo, už ale nepřiblížila.

U rakoviny prostaty je stěžejní prevence. Jaké jsou příznaky a kdy jít k lékaři

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám