Hlavní obsah

Lékaři hodnotí nový lék na rakovinu: Nadějné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nadějné. Tak hodnotí lékaři nové radiofarmakum Pluvicto pro vybranou skupinu pacientů s progresivní rakovinou prostaty. V návaznosti na pondělní rozhovor Práva s vědkyní Martinou Benešovou-Schäfer, která se na vývoji léku podílela, však upozorňují na možná úskalí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Martina Benešová-Schäfer

Článek

Třeba v tom, že nebude možné, aby se specifický typ léčby podával na všech nukleárních klinikách. Důvody jsou praktické – finanční náklady a zázemí pro léčbu a následnou péči.

EU registrovala lék v polovině prosince, stanovení ceny v Česku a především to, zda bude léčba hrazena z veřejného pojištění, teď zabere několik měsíců. Podle odhadu Martiny Benešové-Schäfer by k tomu mohlo dojít někdy v první polovině letošního roku. I proto nemá podle lékařů v tuto chvíli ještě smysl volat na kliniky a domáhat se léčby.

Rozhodovat o tom bude Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), pokud ho o to pojišťovna či držitel rozhodnutí o registraci (farmaceutická firma) požádá. A to se zatím nestalo.

Rakovina prsu postihuje i značné procento mužů. Ohroženi jsou hlavně uživatelé marihuany

Podcasty a pořady

Kdo léčbu nabídne

„O úhradu přípravku Pluvicto dosud požádáno nebylo, a nemohla tak být v rámci správního řízení stanovena,“ sdělila Právu mluvčí ústavu Klára Brunclíková. Zdůraznila, že mezi registrací léků Evropskou komisí a podáním žádosti o stanovení úhrady bývá delší časový odstup. „Například kvůli přípravě podkladů potřebných pro stanovení úhrady,“ vysvětlila.

Přednosta Kliniky nukleární medicíny FN Ostrava Otakar Kraft řekl Právu: „Z praktického hlediska léčba nebude moci být nabízena ve všech odděleních nukleární medicíny, kterých je v ČR čtyřicet šest.“ Ostravská klinika bude o zavedení terapie usilovat.

„Bude moci být prováděna jen na těch odděleních či klinikách nukleární medicíny, kde lze zajistit nutné podmínky pro kompletní péči o pacienty s naaplikovanou radioaktivní látkou a i následné řešení případných komplikací s tím spojených,“ vysvětlil Právu. Musí se podle něj jednat o centra, která mají úzké vazby na spolupracující onkologická a urologická pracoviště.

I tak může být limitem dodržení přísných bezpečnostních pravidel, jelikož by pacienti po podání léčby vylučovali v malém množství radioaktivní látku z těla, což obnáší zvláštní způsoby nakládání s odpadem.

Podobně to vidí primář Oddělení nukleární medicíny v Krajské nemocnici Liberec Miroslav Jerinič. „Pravděpodobně dojde k rozšíření metody, ale nečekám, že každé PET pracoviště ji bude běžně provádět vzhledem k vysoké ceně,“ napsal Právu. S léčbou zatím osobní zkušenost nemá. „Doufám, že se metoda ukáže jako výrazně prospěšná,“ dodal.

„Je třeba zdůraznit, že se jedná o radioaktivní léčbu. Pacient po aplikaci lutecia vyzařuje určitou dávku radioaktivity, a proto musí přísně dodržovat určitý hygienický režim. Např. vyhnout se minimálně několik dní kontaktům s dětmi, spát sám v lůžku a podobně,“ napsal Právu Jiří Navrátil, vedoucí Centra pro nádory prostaty Masarykova onkologického ústavu Brně.

I tam usilují o to, aby mohli i tuto terapii pacientům nabídnout. Navrátil dodal, že jde stále o paliativní léčbu, která především prodlužuje přežití pacienta.

Úzkým hrdlem je také to, že je léčba určena zatím jen pro ty pacienty s metastazující rakovinou prostaty, kterým nezabírá jiný typ léčby. I to se bude muset podle přednosty Krafta při úvahách o nasazení této léčby zohlednit, včetně kontraindikací a toho, zda je u daného pacienta léčba technicky proveditelná.

Pro srovnání – cena za jeden cyklus léčby, přičemž doporučováno je cyklů až šest, stojí ve Spojených státech v přepočtu asi milion korun. V Austrálii vychází jeden cyklus na zhruba 878 tisíc korun.

Lékaři dávali ženě dva měsíce života, experimentální léčba ji zachránila

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám