Hlavní obsah

Projekt moderního šimpanzího pavilonu za sto milionů v brněnské zoo po šesti letech končí, dostanou jej paviáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Měla to být velká chlouba brněnské zoo a návštěvnický tahák, projekt moderního pavilonu šimpanzů za sto milionů korun, jenž už dospěl do fáze hrubé stavby, ale po šesti letech od zahájení prací končí. Důvodem je, že expozice by se skupinkou šimpanzů nebyla bezpečná. Místo nich se pavilon stane domovem paviánů a živočichů ze subtropického pásu.

Foto: archiv Zoo Brno

Na vizualizaci pavilon šimpanzů, který se měl stát rájem pro tyto primáty. Projekt byl nyní zrušen

Článek

Mezinárodní koordinátor chovu šimpanzů, bez jehož schválení nelze expozici provozovat, má k expozici tolik výhrad, že zoo změnilo plány. U venkovního výběhu prý hrozí, že by z něj mohli šimpanzi uprchnout anebo házet ze skalnatého svahu kameny na turisty na protější vyhlídku.

Změnu pavilonu šimpanzů na výstavu věnovanou subtropickému pásu již potvrdilo vedení Brna. Město je zřizovatelem zoo.

„S ohledem na výsledky jednání s koordinátorem chovu šimpanzů a zvyšující se nároky na podobu expozice pro šimpanzi bylo rozhodnuto o změně projektu a vytvoření subtropické expozice,“ uvedl náměstek primátorky Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Bylo s ní jenom trápení. Tygřici Satu nahradí v Brně mladá kočka

Koktejl

Nejčastější odpovědí na to, proč projekt pavilonu šimpanzů zkrachoval, je, že se zpřísnily podmínky pro jejich chov nebo že se netušilo, že se skalní masiv v expozici při stavbě až tak odhalí, že tam budou kameny.

Prostor prý nelze bezpečně oddělit sítěmi od lávky s turisty, protože šimpanzi jsou prý tak chytří, že by je rozpletli.

Foto: archiv Zoo Brno

Šimpanz Fáben pochází z brněnské zoo. Nyní žije v Zoo Hodonín

Pro brněnskou zoo současná změna projektu znamená konec chovu šimpanzů. Má tři. Samec Fáben s partnerkami Mary a Ginou patrně zůstanou v Zoo Hodonín, kam byli při zahájení prací odvezeni.

Místo těchto oblíbených primátů se v pavilonu zabydlí spolu s dalšími zvířaty i paviáni druhu dželada. Venkovní expozici by mohla obývat až třicítka paviánů, jejichž chov má být obnoven. Ti prý nejsou tak velcí, chytří a zdatní jako šimpanzi, takže u nich zmiňované nebezpečí nehrozí.

Paviáni by měli obývat venkovní výběh s vyhlídkovou skalkou. Do celoročně obyvatelné jeskyně se nastěhují damani, zvířata připomínající obtloustlé králíky, interiéry budou využity pro noční druhy zvířat, drobné savce, medúzy a také hady. Počítá se i s venkovní voliérou pro želvy a zoborožce – ptáky s mohutným zobákem.

Nový domov pro slavného útěkáře Heika

Paviání pavilon by mohl obývat i slavný útěkář Heiko. Tento pavián uprchl z brněnské zoo hned dvakrát. V roce 2007 skončil jeho útěk v Brně-Bystrci na golfovém hřišti v sedm kilometrů vzdálených Jinačovicích. Po dvou letech pak Heiko prchnul znovu. Vylekal se tak moc uspávací pistole v rukou pracovníka zoo, že nedbal elektrického ohradníku, překonal plot expozice a vzal do zaječích.

Záhy byl dopaden a dopálené vedení zahrady začalo uvažovat o tom, že paviána věnuje jiné zahradě. Jenže veřejnost se postavila proti a složila se Heikovi na kvalitnější oplocení. Dnes je mu 23 let a žije s paovcemi.

Foto: archiv Zoo Brno

Legenda brněnské zoo – pavián Heiko. Srdce návštěvníků si paradoxně získal tím, že z ní už dvakrát uprchl

Chechtající se vlci z Brna se objevili na speciální eurobankovce

Koktejl
Foto: archiv Zoo Brno

Jeden ze zásadních problémů. Toto je pohled z vyhlídky na venkovní expozici. Šimpanzi by prý mohli ze svahu házet kamení na turisty

Reklama

Výběr článků

Načítám