Hlavní obsah

Bylo s ní jenom trápení. Tygřici Satu nahradí v Brně mladá kočka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Po pěti neúspěšných vztazích zamíří do důchodu vzácná tygřice sumaterská Satu z brněnské zoo. Přestože jí chovatelé hledali jednoho ženicha za druhým, tygřat se nedočkali. Jednoho z partnerů dokonce tato poměrně dominantní samice zabila.

Foto: Zoo Brno

Satu patří k vzácným tygrům sumaterským a léta je jejím domovem Zoo Brno

Článek

Se Satu si nevěděli rady ani bylinkáři, kteří v její expozici rozmístili vonné byliny, aby se jí vztahy navazovaly lépe. Vedení zoo se teď definitivně rozhodlo, že už jí nového partnera hledat nebude. Tentokrát vymění Satu.

„Z Indonésie chceme dovézt současnému partnerovi tygřice Dandysovi novou partnerku, ale Satu si s ohledem na její věk necháme na dožití. Co je u ní špatně, nevíme. Prostě jí žádný tygr nesedl. To je příroda,“ řekl Novinkám mluvčí zoologické zahrady Michal Vaňáč.

Neuspěl žádný z pěti partnerů

Zdůraznil, že shánění nové tygřice je poměrně náročné. Ale možná ještě složitější je vyřizování veškeré administrativy k tomu, aby mohla být z Indonésie převezena do Brna.

Zoo měla s tygry velké plány, které se ale kvůli lhostejnému přístupu Satu k partnerům nepodařilo naplnit. Její domov, jímž je expozice Tygří skály, byl vybudován v roce 2000 za jedenáct milionů korun jako výkladní skříň brněnské zahrady. Tvoří ji umělé skály a Satu tam má k dispozici maximální luxus od prostorného výběhu přes jezírko s vodopádem až po vyhřívané zázemí.

Satu se narodila v zoo v irském Dublinu. Prvního partnera, který se jmenoval Dick, zabila. Když se s ní pokusil spářit, zpřelámala mu pažní kost. Veterináři mu ji sice při unikátní operaci zpevnili šrouby, ale samec přesto uhynul.

Nahradil jej jeho bratr Kampar, což byla opravdová tygří celebrita. Kdysi byla totiž jeho fotografie použita pro celosvětovou kampaň zoologických zahrad na záchranu tygrů sumaterských. Kampar však o Satu nejevil zájem.

Nikdo neví, proč to nevyšlo

Jako třetí se pokusil získat srdce Satu Dustin. Ten však byl podle chovatelů mladý a nezkušený. Nahradil jej proto tygr Duo z maďarského Veszprému. S tím se Satu sice pářila, ale mláďata neměla. Problém měl proto vyřešit poslední z pěti partnerů, Dandys přivezený z jedné z polských zoo. Chovatelé si od něj slibovali, že vše změní, ale srdce Satu si nezískal.

Zatím nikdo z veterinářů nenašel odpověď na klíčovou otázku, proč to zatím nevyšlo. Někdejší ředitel zoo Martin Hovorka naznačoval, že Satu má prostě vůči samcům nějaký vnitřní blok a potřebuje dominantního tygra. Podle dalších úvah je možné, že je homosexuální, nicméně to by jí nemělo bránit v tom, aby měla potomky.

Uvidí se, jak se v brněnské zoo povede její náhradnici. „Na jejím získání pilně pracujeme, ale s ohledem na to, jak je to administrativně náročné, si zatím netroufáme říct, kdy bychom náhradu za Satu mohli dovézt. Samozřejmě si přejeme, aby to bylo co nejdříve,“ dodal mluvčí brněnské zoo Michal Vaňáč.

Připomněl, že domovem tygrů sumaterských je pouze ostrov Sumatra v Indonésii. Protože jich ve volné přírodě žije už jen několik set, patří mezi kriticky ohrožené druhy.

Zlínská zoo získala nového jaguářího samce. Je temně černý

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám