Hlavní obsah

Příští setkání s dalajlamou bude Herman konzultovat s ministrem zahraničí

Novinky, zpe, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kdyby se měl v budoucnu ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) znovu setkat s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, bude muset schůzku konzultovat s ministrem zahraničí. Vyplývá to ze středeční domluvy členů kabinetu.

Foto: Jiří Mach, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Článek

„Diskuse vyústila v to, že zásadní otázky zahraničněpolitického charakteru je třeba konzultovat s ministrem zahraničí, což plně chápu,“ řekl po jednání vlády Herman. Debata podle něj probíhala ve věcném duchu.

„My jsme se před dvěma a půl lety dohodli na informování, což jsem také provedl. Dnes jsme vyhodnotili situaci tak, že by bylo vhodnější mít možnost ty věci konzultovat dopředu s nějakým předstihem,“ dodal ministr.

„Nechci to eskalovat a donekonečna hledat důvody. Chápu, že to vládu poškozuje. Chci věřit tomu, že jsme se dohodli, že pokud by se něco podobného mělo opakovat, tak bude platit to, co tady dva roky fungovalo,” prohlásil šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Existuje nahrávka?

Dva roky starou nahrávku z jednání vlády, která by dokázala, kdo měl v celém sporu ohledně Číny pravdu, si ministři nepouštěli. „Žádný záznam na vládě jsme teď neměli k dispozici, je otázka, jestli existuje, či ne,“ konstatoval Herman.

S tím, že by se záznam měl zveřejnit, přišel v úterý právě Zaorálek. Úřad vlády do středečního odpoledne nahrávku nepublikoval.

„Nahrávka možná zveřejněna být nemůže, co jsem pochopil. Požádal jsem o to úřad vlády, směřujte to na úřad vlády. Já bych rád, aby ty věci vyšly najevo, ale není to v mých rukách,” uvedl Zaorálek.

Mluvčí vlády Martin Ayrer na dotaz Novinek sdělil, že úřad vlády vydá během středečního odpoledne k celé věci tiskové prohlášení.

Herman porušil dohodu, tvrdí Zaorálek

Spor se vedl ohledně toho, na čem se ministři před dvěma lety dohodli. Zaorálek tvrdí, že se tehdy členové kabinetu domluvili, že se kvůli partnerství s Čínou nebudou oficiálně scházet s dalajlamou. Herman podle ministra zahraničí tuto domluvu porušil, když se s tibetským vůdcem oficiálně sešel v půlce října na ministerstvu.

Herman však tvrdí přesný opak. Nikdy prý neslíbil, že se s dalajlamou nesejde. O oficiálním či neoficiálním setkávání podle něj nebyla před dvěma lety řeč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám