Hlavní obsah

Post o dvou tatíncích pro děti z domovů jsem nepsal já, tvrdí Okamura

Předseda SPD Tomio Okamura ve čtvrtek prohlásil, že by radši skočil z okna, než aby ho adoptoval stejnopohlavní pár. Jeho dřívější slova o tom, že jde o lepší možnost než zůstat „v pádesátihlavé smečce“, čímž narážel na dětské domovy, kde sám vyrůstal, za něj prý na Facebook v roce 2013 napsal jeho mediální exporadce Jaroslav „Večerníček“ Novák.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda SPD Tomio Okamura.

Článek

„Já mám názor stále konzistentně stejný jako dnes. Podle mého zjištění vytvořil tehdy před osmi lety odlišné stanovisko můj tehdejší mediální poradce,“ odpověděl Okamura na dotaz Novinek, co ho vedlo ke změně názoru v případě adopce stejnopohlavními páry.

Odkazoval tak na svůj facebookový příspěvek z roku 2013, v němž možnost adopce homosexuálů ve srovnání s pobytem v dětském domově naopak podporoval. „Uznávám, že mít dva milující táty, je pro dítě lepší než být ,sám‘ v padesátihlavé smečce, bez člověka, který vás přitulí a pohladí. To je pak strašné. Vím, o čem mluvím, sám jsem v dětském domově v Mašťově u Podbořan v dětství vyrůstal,“ stojí v textu.

Jurečka se omluvil Okamurovi za „pitomia“

Domácí

Dále potvrdil, že šlo konkrétně o Jaroslava Nováka zvaného Večerníček, který zhruba dvacet let Okamuru doprovází. Jako jeho nejbližší poradce v roce 2018 například Aktuálně řekl, že budou společně bydlet v novém Okamurově domě v pražském Břevnově.

Okamura pro Novinky dále uvedl, že pro něj Novák pracuje i nadále. V současnosti jako legislativní poradce.

Poslanci dali šanci manželství homosexuálních párů

Domácí

Samotný komentář Okamurovi připomněli kritici po jeho čtvrtečním vystoupení na plénu Sněmovny. Na místě se ostře vymezil proti stejnopohlavní adopci. „Já jsem část dětství v dětském domově vyrůstal. A můžu vám říct, že kdyby mě jako malého kluka adoptoval stejnopohlavní pár, tak radši skočím z okna. Já chtěl mít vždy maminku a tatínka,“ prohlásil u řečnického pultíku.

Uvedl to v debatě k navrhovanému uzákonění manželství homosexuálů, které ten den prošlo prvním čtením. Zároveň nicméně zdůrazňoval, že hnutí nemá nic proti registrovanému partnerství. „Manželství je svazek mezi mužem a ženou. Ponechme manželství manželstvím, rozšiřme práva pro registrované partnerství,“ doplnil.

Manuál pro manželské páry aneb Jak na skvělý sex s dlouholetým partnerem

Vztahy a sex

Sněmovna ve čtvrtek vedle možnosti manželství pro stejnopohlavní páry, zároveň paradoxně podpořila také navrhované zvýšení ochrany manželství výhradně jako svazku muže a ženy ústavním zakotvením.

Manželství i pro homosexuály navrhlo 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Oproti tomu pod návrh na ústavní ochranu tradičního manželství se podepsalo 37 poslanců z KDU-ČSL, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN.

Oba návrhy nyní projednají příslušné sněmovní výbory. Dle očekávání se však do podzimních voleb ani jeden z nich schválit nestihne.

Matěj Stropnický před kamerami vyměnil svého přítele za přisprostlou ženu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám