Hlavní obsah

Jurečka se omluvil Okamurovi za „pitomia“

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napjatou atmosféru ve Sněmovně zostřil šéf lidovců Marian Jurečka. Poté, co předseda SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura požádal před hlasováním o dvouhodinovou přestávku, šéf zareagoval ironicky: „V našem poslaneckém klubu není žádný pitomio. Sedm hodin jsme poslouchali debatu, my víme, jak budeme hlasovat, a nepotřebujeme, abyste si brali přestávku kvůli nám,“ řekl Jurečka.

Záznam: Jednání poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz, ČTK

 
Článek

Vzápětí to Jurečka schytal od některých poslanců a po chvíli uznal, že přestřelil, a Okamurovi se omluvil s tím, že taková slova do Sněmovny nepatří a že chtěl jen vyjádřit, že mu Okamurova žádost „přijde jako pitomý nápad“.

Narážel tak na spor šéfa SPD s týdeníkem Reflex, který před osmi lety zkomolil jeho jméno právě na Pitomio a po­užil k tomu i jeho karikaturu jako klauna.

Ústavní soud se zastal Okamury, spor o Pitomia se vrací na začátek

Domácí

K omluvě Jurečku vyzval místopředseda komory a šéf KSČM Vojtěch Filip. „Tohle jsem si nedovolil nikdy a ani moji největší soupeři si to nedovolili vůči mně,“ prohlásil. K protestům proti Jurečkově výroku se připojili i šéf poslanců SPD Radim Fiala a Roman Kubíček (ANO).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka (vlevo) hovoří na schůzi Poslanecké sněmovny

Okamurovci nakonec požadovanou přestávku dostali. Předcházela tomu ale půlhodinová hádka, ve které se poslanci přeli, zda ji umožnit, nebo zda musí o její povolení Sněmovna hlasovat. Podle šéfa komory Radka Vondráčka (ANO) není na přestávku v jednacím řádu nárok, jde jen o zvykové právo, o gentlemanskou dohodu. Proti tomu se ohradil Zbyněk Stanjura z ODS.

Vláda prodloužila tvrdý lockdown, nouzový stav potrvá do 11. dubna

Domácí

„S gentlemanskými dohodami je to tak, že někdy vám to vyhovuje, někdy ne. Proto se jim říká gentlemanské,“ podotkl s tím, že jeho klub žádost SPD podporuje. Nechce, aby se porušovalo léta zaběhlé právo klubů na přestávky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura hovoří na schůzi Poslanecké sněmovny

Reklama

Výběr článků

Načítám