Hlavní obsah

Příspěvek na stavební spoření zrušíme, u běžících smluv snížíme na půlku, shodla se vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní pětikoalice se shoduje na ukončení státní podpory stavebního spoření. Ačkoliv ještě nejsou dohodnuté všechny aspekty, zřejmé už je, že u běžících smluv by se podpora mohla snížit ze současných dvou tisíc korun na polovinu, tedy na tisícovku. U nových smluv by se podpora zrušila úplně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Článek

„Návrh na snížení, respektive zrušení státní podpory stavebního spoření je v pokročilé fázi koaličního vyjednávání. Státní podpora by se u stávajících smluv mohla snížit na polovinu, tedy na nejvýše tisíc korun ročně. U nových smluv by se podpora mohla zrušit úplně,“ řekl pro CNN Prima NEWS, která informaci v úterý přinesla, mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

V rámci úspor ve státním rozpočtu se o tomto kroku diskutovalo již vloni v létě. Nyní se však koalice na tomto kroku podle serveru shodla. Zrušení podpory stavebního spoření by mělo v rozpočtu ušetřit až čtyři miliardy korun.

Resort však společně s dalšími úřady řeší poslední překážky. Proti se například staví zástupci stavebních spořitelen, kteří se obývají odlivu klientů a zkomplikování poskytování úvěrů především lidem s nižšími příjmy.

Ničemu nepomůže. Stavebním spořitelnám se nelíbí Stanjurův plán osekat státní příspěvek

Finance

Stavební spoření má v Česku dlouhou tradici. Na českém trhu působí pět stavebních spořitelen. Loni u nich uzavřelo novou smlouvu zhruba 572 tisíc klientů, poskytly úvěry za 56,7 miliardy korun. Celkem má stavební spoření uzavřeno více než tři miliony Čechů.

Naopak plánovaný krok kvituje Národní ekonomická rada vlády (NERV) i další ekonomové, kteří upozorňují, že institut stavebního spoření je již přežitý a neslouží svému účelu.

„Podpora stavebního spoření má v České republice sice téměř třicetiletou tradici, ovšem vznikala ve zcela jiné situaci nedostatku úspor, neexistence hypoték a celkového nedostatku dlouhodobých vkladů. Postupem času se z tohoto produktu stalo ,pouze‘ státem dotované běžné spoření pro některé, jež je však financováno z kapes všech daňových poplatníků,“ míní například NERV.

Hypoteční aktivita se v únoru zvýšila, úvěry na bydlení zlevnily

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám