Hlavní obsah

Přišel o ruku, teď pomáhá druhým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sám by poté, co snad jen zázrakem přežil těžkou havárii na motorce, mohl sedět, žehrat na neblahý osud a čekat, kdo mu pomůže. Jenže Richard Štěpánek se odmítl vzdát. Sice přišel o ruku, ale našel smysl života v pomoci druhým. Nyní podporuje vznikající dětský hospic Dům pro Julii v Brně, tedy zařízení, které si vzalo za cíl pomáhat rodinám s nevyléčitelně nemocnými dětmi, a to i na jejich poslední cestě.

Foto: Právo

Richard Štěpánek i po těžkém zranění sportuje.

Článek

Psal se rok 1999, kdy tanečník, lektor pohybových kurzů, choreograf Richard Štěpánek po střetu s neukázněným řidičem havaroval na motorce. Absolvoval 21 operací při prvních 21 dnech v nemocnici, ruku mu lékaři ale stejně nedokázali zachránit.

„Začal jsem znovu sportovat. Díky zranění jsem se dostal k lidem po úrazech, v léčebnách, a nakonec i k Domu pro Julii. Začal jsem se zajímat o to, co dětský hospic vlastně je, a teď se snažím hledat možnosti podpory, kde jen to jde,“ řekl Právu pětapadesátiletý Richard.

Foto: Právo

Dům pro Julii bude prvním dětským hospicem v Česku, stavba by měla být dokončena v roce 2023.

„Dozvěděl jsem se, že jen na jižní Moravě je asi dva tisíce rodin, které pečují o děti s těžkou nebo nevyléčitelnou nemocí. Sám mám dítě a nedokážu si představit, jak náročná musí být péče 24 hodin denně sedm dní v týdnu. A přitom tohle jsou často ti nejtišší a nejskromnější lidé. Nevykřikují, nebojují agresivně o svá práva nebo privilegia, jen se snaží přežít v nějakém normálním chodu,“ neskrýval svůj obdiv.

Dům pro Julii pomůže nevyléčitelně nemocným dětem

Domácí

Peníze i osvěta

S energií sobě vlastní se tak pustil nejen do shánění peněz, ale i do šíření osvěty o prvním vznikajícím zařízení podobného typu pro děti v Česku. „Snažím se na projekt upozornit na nejrůznějších sportovních akcích, kterých se účastním. Sportovní výkony spojuji i se zřizováním pokladničkoven, šířením letáků, jednám s firmami o podpoře,“ popsal Richard. Například loni na závodu Tisíc mil, který vede přes celé bývalé Československo, se mu podařilo s podporou organizátorů získat pro hospic 60 tisíc korun.

Nyní žije projektem Julie 2000. „Sháním peníze na to, abych mohl nechat vyrobit dva tisíce ponožek, které by se prodávaly za zhruba 200 korun. Nebylo by to žádné reklamní zboží, ale speciálky vhodné pro běžné nošení i extrémní zatížení. Základem je nejkvalitnější vlna vyztužená vlákny proti prodření, testoval jsem je právě na závodě Tisíc mil. Mojí vizí je, aby se to rozběhlo a fungovalo dál a dál roky, výtěžek by šel na Dům pro Julii,“ nastínil Richard.

V uplynulých dnech převzal cenu Jihomoravského kraje pro dobrovolníky – Křesadlo 2022. „Poplácali mě po zádech, a bylo to. Přitom peníze, které potřebujeme na náš projekt, různé instituce sypou na kdeco. Takže i na mě občas dopadne skepse a jsem naštvaný, když vidím, za co se u nás peníze utrácejí. Ale nestěžuju si,“ zdůraznil.

Jeho pomoc si nemohla vynachválit ředitelka Domu pro Julii Radka Vernerová. „Je skvělé, že on i další dobrovolníci pomáhají šířit povědomí o dětské paliativní péči. Sice máme podporu města Brna, které se stalo investorem stavby hospice, ale víme, že budeme i v budoucnu závislí na dárcích. Z veřejných rozpočtů totiž není zařízení ufinancovatelné,“ řekla Vernerová.

Domov po Julince

Dětský hospic je pojmenován po Julince, která zemřela v pouhých sedmi měsících v nemocnici. „Bude sloužit rodičům, kteří se ocitnou v naší situaci. Nám už tě nic nevrátí, ale projektem můžeme pomoci dalším rodičům,“ napsala matka malé Julie, když se pouštěla do projektu.

Po několika letech shánění peněz a další podpory se konečně letos o prázdninách začalo v Brně stavět. Hospic bude mít pokoje pro nemocné děti, jejich rodiče i sourozence, místa na různá cvičení a terapie, společné prostory i zahradu. Hotovo by mělo být do konce příštího roku.

Organizace Dům pro Julii ale nesedí s rukama v klíně a nečeká, až bude hospic hotov. Její pracovníci poskytují terénní odlehčovací služby u třinácti rodin. „Jedná se o děti, u nichž je velká pravděpodobnost, že se nedožijí dospělosti. Musí o ně někdo pečovat, a dokud rodiče nevystřídáme, nemohou vlastně nic,“ upozornila Vernerová.

Domácí hospic potřebují tisíce dětských pacientů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám