Hlavní obsah

Přijďte po pandemii, slyšel od lékařů muž. Teď mu hrozí transplantace jater

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Leblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přibírání na váze, nadměrná konzumace alkoholu či zanedbávání preventivních prohlídek. I to patří k dopadům pandemie, které dlouhodobě mohou mít vážné dopady na zdravotní stav Čechů. Například internisté z pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) již nyní zaznamenávají až dvojnásobný nárůst pacientů s problémy se žlučníkem či játry oproti loňskému roku. Vyšetření některých z nich se kvůli pandemii odkládala.

Pandemie zhoršila zdravotní stav Čechů. Lékaři hlásí nárůst onemocněníVideo: Novinky

 
Článek

Právě na odkládání zdravotní péče doplatil pacient kliniky, sedmašedesátiletý Milan, u kterého už propukla pokročilá cirhóza jater. „Během pandemie to nikdo neřešil. Když jsem byl tady v Praze na různých vyšetřeních v nemocnicích a měl jsem si přijít pro výsledky, tak mi říkali, ať přijdu, až bude po epidemii. Měli jiné pacienty a o mých komplikacích asi nevěděli,” řekl Novinkám.

„Pacient nám bohužel typicky ukazuje, jak docházelo k odkládání zdravotní péče. Už v létě měl zhoršení jaterních funkcí, ale odkládalo se vyšetření tři čtvrtě roku i déle. Na podrobné vyšetření a léčení přišel ve fázi pokročilé cirhózy, kdy zvažujeme i transplantaci,” přiblížil přednosta IV. interní kliniky VFN Radan Brůha.

Dlouhodobý covid: toto jsou čtyři jeho projevy

Koronavirus

„Za letošní jaro jsme viděli zhruba dvojnásobek pacientů s chorobami souvisejícími s nadměrným užíváním alkoholu, dvojnásobný počet pacientů, kteří měli žlučníkové problémy nebo pacienty se zhoršením nadváhy, obezity, diabetu a tím i se zhoršením jaterních funkcí. Tento problém se může týkat až 30 procent pacientů,” zdůrazňuje Brůha.

Přibral na váze

Jedním z pacientů, jehož zdravotní stav zhoršila omezení způsobená pandemií, je i dvaačtyřicetiletý Petr Štola, který se léčí na IV. interní klinice VFN. Lékaři mu v minulosti diagnostikovali nealkoholickou steatohepatitidu, nadměrné ukládání tuku v játrech, které způsobuje fibrózu a může vést až k cirhóze a odumírání jater. Petrův stav se přitom zhoršil právě během lockdownu.

„Přibral jsem na váze. Jak člověk nemá tolik pohybu, zvlášť v období, kdy byly uzavřeny okresy, tak je víc doma než obvykle. V žádném případě jsem nepil alkohol, ale prostě mi šla váha nahoru,” popsal Novinkám.

Covid přežili, ale z nemocnice odcházeli v horším stavu než při příchodu

Koronavirus

Prohlídky u lékaře přitom nezanedbával. „Myslím, že lidé by na kontrolu měli chodit, i když je situace jakákoliv a ordinace nějakým způsobem stále fungují,” doplnil s tím, že nyní je jeho stav pod kontrolou a chystá se také účastnit klinické studie nového léku, jež by měl pacientům pomoci rozvinutí nemoci zabránit.

Právě preventivní vyšetření dokážou zachytit propukající nemoc včas, část Čechů je přitom dlouhodobě zanedbává.

Podle průzkumu společnosti Zentiva, který proběhl v dubnu tohoto roku, až 30 procent Čechů vynechalo během posledních dvou let preventivní prohlídku u lékaře. Kvůli epidemii navíc došlo i k omezování lékařských zákroků, podle stejného průzkumu skoro dvou třetinám dotázaných byl během posledního roku zákrok zrušen či odložen na jiný termín.

Mrtvice jsou stále hrozbou. Lékaři apelují na lidi s potížemi, aby se nebáli přijít do nemocnice

Domácí

Podle přednosty Brůhy je potřeba upozornit na to, že s pandemií koronaviru nevymizely další nemoci, se kterými se teď lékaři budou muset potýkat častěji.

„Chtěli jsme upozornit na to, že za dobu epidemie nedošlo pouze k lidským a rodinným tragédiím kvůli samotné infekci covidu, ale došlo také ke zhoršení zdravotního stavu z mnoha různých důvodů, my konkrétně vidíme problém v oblasti gastroenterologie a hepatologie,“ dodal Brůha. Zatímco gastroenterologie se zabývá onemocněním zažívacího traktu, hepatologie řeší nemoci jater.

Během pandemie přitom podle průzkumu agentury Ipsos až 30 procent Čechů přibralo na váze a u deseti procent Čechů se zvýšila konzumace alkoholu. Oboje znamená zátěž pro zažívací ústrojí, které může vyústit v problémy se žlučníkem či s játry.

Během pandemie Češi přibrali na váze a jsou více ve stresu

Zdraví

Jen během dubna a května znamenali internisté ve VFN až dvojnásobný počet pacientů se žlučovými komplikacemi oproti předcházejícímu roku. Dvojnásobný je i počet hospitalizovaných s jaterními chorobami souvisejícími s nadměrnou konzumací alkoholu.

Zatímco problémy se žlučníkem, které bývají akutního charakteru, lze řešit operací či odstraněním žlučníku, poškození jater se rozvíjí postupně a včas ho dokáže podchytit především preventivní lékařské vyšetření. Kromě alkoholu má přitom na játra negativní vliv i nadměrné ukládání tuku způsobené nadváhou.

„V oblasti například žlučníku mají pacienti obtíže, které se dříve nebo později vyřeší. Poškození jater se vyvíjí pomalu, často desetiletí, ale u části pacientů nevyhnutelně přechází do stadia jaterní cirhózy či rakoviny jater,” varoval Radan Brůha.

Jak poznat, že moc pijete? Tělo vám to poví

Zdraví

Podle primáře IV. interní kliniky VFN Jaroslava Macáška trpí nadměrným ukládáním tuku v játrech každý čtvrtý Čech. „Nadměrným ukládáním tuku v játrech trpí 25 procent populace a až 75 procent pacientů s cukrovkou, která je velice rozšířenou civilizační nemocí a je skrytou hrozbou do budoucna,” doplnil. I kvůli ustupující pandemii tak lékaři vybízejí lidi, aby se nebáli znovu chodit do nemocnic a nezanedbávali prevenci, která závažná onemocní dokáže podchytit včas.

Reklama

Výběr článků

Načítám