Hlavní obsah

Přibylo přírodních koupališť s výbornou kvalitou vody

Právo, jn

Přes panující sucho a trable se sinicemi přibývá v Česku přírodních koupališť s výbornou kvalitou vody. Takovou loni mělo již 81,7 procenta ze 153 testovaných rybníků, jezer a řek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Během posledních deseti let se tak v ČR zvýšil podíl lokalit s výbornou kvalitou vody o 18,7 procenta,“ sdělila Adéla Denková z projektu Evropa v datech.

Mezi koupaliště s čistou vodou patřily loni i rekreanty tak oblíbené přehrady Slapy, Orlík a Lipno. Nedostačující kvalitu vody vykazovaly z těch testovaných jen Staňkovský rybník u Jindřichova Hradce a přírodní koupaliště Písník Mělice u Přelouče.

Analýza vychází z každoročních zpráv Evropské agentury pro životní prostředí, které hodnotí, zda přírodní koupaliště vyhovují evropským požadavkům na kvalitu vody.

V Rakousku ještě větší pokrok

Většina přírodních koupališť v Česku má vodu vhodnou ke koupání i letos. Na mnoha místech sice nyní v srpnu hygienici zaznamenali vyšší výskyt sinic, ale problémy by z nich mohli mít pouze citliví jedinci.

„Zákazy koupání teď platí v ČR jen ojediněle, několik dalších míst je označených jako nevhodných pro koupání,“ informovala ČTK.

Podle zmíněné analýzy Česká republika v čistotě přírodních koupališť obstojí i ve srovnání s cizinou. Nutno však říci, že ještě výraznější změny než ČR v tomto ohledu zaznamenalo od roku 2009 Rakousko, kde se procento míst s vynikající čistotou vody zvýšilo dokonce o 22,7 procenta na 97,3 procenta z více než 260 sledovaných míst.

Nejčistší moře na Kypru a Maltě

Z dalších zemí, kam Češi rádi jezdí, zaznamenalo naopak propad Slovensko. Loni se tam výbornou kvalitou vyznačovala jen lehce nadpoloviční většina z 32 sledovaných lokalit, což bylo o 21,5 procenta méně než v roce 2009. Procento míst s nedostatečnou kvalitou vody vzrostlo na Slovensku o 3,1 procenta.

Statisíce Čechů míří každoročně v létě k mořím, a samozřejmě je zajímá, jaká je v nich kvalita vody. Tomuto žebříčku vévodí Kypr a Malta, kde měly loni výbornou čistotu mořské vody téměř všechny prověřované lokality. Obstálo i Řecko, výbornou kvalitu vody tam zaznamenali v 97 procentech z téměř 1600 sledovaných míst. V Chorvatsku to bylo 94 procent a v Itálii 90 procent.

„Podíl míst s vynikající čistotou mořské vody se ale v Itálii mezi lety 2009 a 2018 zvýšil o 6,5 procenta. Naopak Chorvatsko si pohoršilo o 3,5 a Řecko o 2,8 procenta,“ uvedla Denková.

Výběr článků

Načítám