Hlavní obsah

Při zbraňové amnestii odevzdali lidé 3700 zbraní

Právo, mar

Při půlroční zbraňové amnestii lidé odevzdali nebo si nechali zaregistrovat téměř 3700 zbraní a 133 tisíc kusů střeliva. V pondělí to oznámilo policejní prezidium.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lidé mohli bez vysvětlování a bez postihu od letošního 30. ledna do 31. července odevzdat nelegálně držené zbraně. Mohli také požádat o zaregistrování nelegálně držené zbraně a legálně si ji ponechat.

Pyrotechnici v akci

Na policejních služebnách nejčastěji končily krátké střelné zbraně, jako jsou pistole a revolvery. Některý materiál ale nemohli lidé bezpečně přinést osobně.

„Policejní pyrotechnici proto ve 141 případech vyjeli, aby se postarali o odborné zajištění munice na místě,“ uvedla mluvčí prezidia Hana Rubášová.

Končí zbraňová amnestie. Muž odevzdal i tank

Domácí

Nejvíc zbraní lidé odevzdali ve Středočeském kraji, a to 550. Na dalších místech skončila Praha se 464 odevzdanými zbraněmi a Jihomoravský kraj s 367 odevzdanými zbraněmi. Nejméně zbraní odevzdali v Karlovarském kraji, bylo jich 77.

Expertizy neodhalily trestnou činnost

Podle policejního prezidia policisté všechny odevzdané zbraně prověřili v evidencích a následně je odeslali na balistické expertizy. Dosud nezjistili, že by odevzdané zbraně souvisely se spácháním trestné činnosti. „Situace se však může změnit, neboť expertizy prozatím neskončily,“ upozornila Rubášová.

Už popáté

Nynější zbraňová amnestie byla v pořadí pátá, která byla v Česku vyhlášena. Předtím byly v letech 1996, 2003, 2009 a 2014. Nejvíc zbraní lidé odevzdali v roce 2009, a to téměř 8000. Nejméně jich pak bylo letos, kdy se počty odevzdaných zbraní přiblížily první amnestii v devadesátých letech.

Rusko uzavřelo kontrakty na prodej zbraní za 26 miliard korun

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám