Hlavní obsah

Končí zbraňová amnestie. Muž odevzdal i tank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu končí zbraňová amnestie, vyprší termín, do kterého mohou lidé na policii přinést nelegálně držené zbraně nebo střelivo a vyhnout se postihu za nedovolené ozbrojování.

Ilustrační foto.

Článek

„Doposud lidé na policejních služebnách odevzdali několik tisíc zbraní a několik desítek tisíc kusů střeliva. Bližší informace zveřejníme v příštím týdnu, až budeme mít údaje po skončení zbraňové amnestie kompletní,“ řekl včera Právu mluvčí policejního prezidia David Schön.

Ten také vyzval lidi, aby i nyní v posledních dnech amnestie ještě odevzdali zbraně a střelivo, které stále mohou mít u sebe.

Rusko uzavřelo kontrakty na prodej zbraní za 26 miliard korun

Evropa

Letošní amnestie trvá šest měsíců a policisté v některých krajích už zveřejnili některé zajímavé případy.

Například v Královéhradeckém kraji odevzdal muž tank T 34/85 a samohybné dělo SD-100. Obě obrněné zbraně vlastnil od devadesátých let minulého století legálně, ale nebyl si jistý, zda jsou obě zbraně dostatečně znehodnocené podle současných předpisů.

Proto využil amnestie a zbraně nahlásil.

Zbraně ze světových válek

Policejní specialisté pak ve spolupráci s vojáky tank i dělo, které byly bez původních dokladů, prohlédli a zjistili, že systémy jsou znehodnocené a neschopné střelby. Jejich znehodnocení však podle policie není takové, aby odpovídalo platné právní úpravě.

Tank i dělo nechali policisté u jejich původního majitele, protože byly řádně zabezpečené a nebyly nebezpečné. Aby muž mohl zbraně nadále vlastnit, tak je musel nechat dodatečně znehodnotit, aby bylo vše podle platných pravidel.

Několik zajímavých odevzdaných zbraní zaznamenali také policisté ve Středočeském kraji.

Tálibán se bez boje zmocnil stovek amerických zbraní a vozidel

Svět

Tam na policejní služebně skončila například německá samonabíjecí puška z období druhé světové války Mauser G 43 nebo francouzská puška Berthier používaná v první a druhé světové válce.

Nynější zbraňová amnestie je v pořadí pátá, která byla v Česku vyhlášena. Předtím byly v letech 1996, 2003, 2009 a 2014.

Nejvíc zbraní lidé odevzdali v roce 2009, a to téměř 8000. Nejméně odevzdaných zbraní naopak bylo při úplně první amnestii v devadesátých letech, a to zhruba 3700.

Reklama

Výběr článků

Načítám