Hlavní obsah

Rusko uzavřelo kontrakty na prodej zbraní za 26 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský státní exportér zbraní Rosoboronexport oznámil, že na probíhajícím moskevském aerosalónu MAKS-2021 uzavřel třináct kontraktů na vývoz zbraní v hodnotě miliardy eur (26 miliard korun).

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Na aerosalónu MAKS se představil i bitevní vrtulník Mil Mi-28

Článek

„Rosoboronexport využil na maximum potenciál MAKS-2021, podepsal 13 vývozních smluv na dodávky ruských zbraní v objemu přes miliardu eur,“ uvedl ředitel společnosti Alexandr Michejev s tím, že jeden kontrakt na leteckou techniku byl uzavřen s vojenskou juntou v Barmě. Ta je podle Michejeva jedním z klíčových zákazníků Rosoboronexportu.

Kontrakty byly podle něj podepsány na bojová letadla Suchoj Su-30 i vrtulníky Mi-35 a Mi-17B5. To vše jsou ale straší typy zbraní.

Putin si prohlédl nové zbraně včetně stíhačky Šachmat

Evropa

Dále byly podepsány smlouvy na radary Protivnik GE a ruční protiletadlové řízené střely Verba, ale také na podej obrněných vozidel. Od roku 2023 bude na prodej nabízen i bombardér Suchoj Su-34, který byl nasazen v Sýrii. Zájem o něj projevilo pět zemí.

Vzhledem k současné ceně zbraní není objem kontraktů extrémně vysoký.

Zájem byl i o stíhačky MiG-35, což jsou modernizované MiGy-29, vojenská transportní letadla Il-76MD a tankery Il-78 i bitevní vrtulníky Mi-28 a Kamov Ka-52 nebo protiletadlové systémy Pancir S1. Mi-29/35 byly nabídnuté Indii

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám