Hlavní obsah

Při opravě pedagogické fakulty narazili hradečtí archeologové na pevnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Sice tušený, přesto překvapivý nález učinili dělníci, kteří začali rekonstruovat památkově chráněnou budovu Pedagogické fakulty v Hradci Králové. Narazili na část původní barokní pevnosti z 18. století.

Foto: Univerzita Hradec Králové

„V suterénu budovy jsme našli základy části hradecké pevnosti, konkrétně baštu, která se nazývala Luneta a měla chránit obránce pevnosti na tzv. krytém shromaždišti,“ vysvětluje archeolog Radek Bláha

Článek

„Budova byla podle projektu vídeňských architektů Béma a Gessnera dostavěna roku 1897 a stala se nejen první hradeckou, ale i první českou secesní stavbou. Původně její prostory sloužily jako obchodní akademie,“ řekl rektor univerzity Kamil Kuča s tím, že s ohledem na pozici, kde se budova nachází, se dalo čekat, že se v místě mohou objevit zbytky vedlejší části barokní pevnosti. Což se brzy potvrdilo a v místě byl zahájen archeologický výzkum.

„V suterénu budovy jsme našli základy části hradecké pevnosti, konkrétně baštu, která se nazývala Luneta a měla chránit obránce pevnosti na tzv. krytém shromaždišti. Podařilo se obnažit jednu boční stranu bašty, konkrétně zdi, které vymezovaly příkop. Zdi jsou poměrně masivní, jedna má šířku přes metr a druhá dva metry,“ uvedl hradecký archeolog Radek Bláha. Jde o konstrukce, související s takzvaným obezděním valů v 80. letech 18. století.

Jeskyně Býčí skála bývala pravěkou svatyní. Výjimečně je otevřená veřejnosti

Cestování

Podle hradeckého archeologa Radka Bláhy jde o jednu z nejrozsáhleji odkrytých a dochovaných částí hradecké pevnosti a o nejrozsáhlejší na pravém břehu Labe.

„Zdi jsou z kombinace cihel a kamene. Jde vlastně o základy, o původně neviditelné části opevnění,“ řekl ČTK Bláha.

Foto: Univerzita Hradec Králové

Zdi jsou dosti silné, jedna je široká zhruba metr. Druhá dva

Objev zakryjí a zasypou

Podle vedoucího investičního oddělení univerzity Radka Šilhána se nepředpokládá, že by odkryté zdi byly po rekonstrukci viditelné. „Nález v budově univerzity bude zřejmě zakryt geotextiliemi a znovu zasypán, bude uchován pro další generace,“ uvedl Šilhán.

Rekonstrukce pedagogické fakulty přichází po dokončení obnovy a modernizace sousední budovy, v níž sídlí fakulta Filozofická. Celkem přijde na 415 milionů, včetně DPH.

Foto: Univerzita Hradec Králové

Dělníci při rekonstrukci budovy pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové objevili ve sklepení pozůstatky zdí barokní pevnosti

„Předpokládá se, že tato rozsáhlá renovace bude trvat 2 roky. Projekt zahrnuje obnovu vnitřní části budovy, modernizaci učeben a instalaci nejmodernější výukové technologie. V tuto chvíli jsme ale na začátku, probíhají bourací a výkopové práce ve sklepní části budovy. Uvnitř budovy se také pracuje na pečlivém zakonzervování varhan a instalaci protiprachové bariéry,“ doplnil mluvčí univerzity Jakub Novák.

Pedagogická fakulta je součástí Univerzity Hradec Králové. Vznikla roku 1964 sloučením pedagogických institutů v Hradci Králové a v Pardubicích. Roku 1992 byla transformována ve Vysokou školu pedagogickou, která se o osm let později proměnila v univerzitu.

Foto: Univerzita Hradec Králové

Zdi jsou z kombinace cihel a kamene. Jde vlastně o základy, o původně neviditelné části opevnění

Olomoučtí archeologové objevili v iráckém Kurdistánu pravěké vesnice

Věda a školy

Reklama

Související články

KVÍZ: Co víte o historii starého Egypta?

Když se řekne archeologie, nemálo z nás si představí významné nálezy z období starého Egypta. Však také existuje samostatná disciplína egyptologie - věda...

Výběr článků

Načítám