Hlavní obsah

Nová podoba ledového muže? Ötzi byl snědý a plešatý, předky měl v dnešním Turecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pleš, tmavé oči a velmi tmavou pleť měl podle vědců z Německa, Itálie a Rakouska prehistorický „ledový muž“ Ötzi, jehož tělo bylo v mimořádně zachovalém stavu nalezeno na alpském ledovci na italsko-rakouském pomezí v roce 1991. Rodová linie muže, který žil v tyrolských Alpách kolem roku 3250 př. n. l., vychází přímo od prvních zemědělců, kteří do Evropy přišli před zhruba 8000-9000 lety z Blízkého východu.

Foto: CuboImages, ČTK

Mumie ledového muže Ötziho

Článek

Výzkumníci to uvedli v odborném časopise Cell Genomics - studie byla zveřejněna ve středu 16. srpna.

Sekvenování dědičné výbavy Ötziho ukázalo, že jeho genom pochází z 91,4 procenta od anatolských přistěhovalců. Tito raní zemědělci přišli před zhruba 9000 lety z Blízkého východu a přinesli do Evropy jí do té doby neznámé obdělávání půdy.

Zbylých 8,6 procenta genomu Ötziho, který žil před zhruba 5300 lety, pochází od divokých evropských lovců. Vědci z toho vyvozují, že Ötzi pocházel z relativně izolovaného alpského obyvatelstva, které mělo jen málo kontaktů s jinými evropskými skupinami.

Ledový muž Ötzi asi naposledy jedl jihotyrolský špek

Koktejl

„Geneticky to vypadá, že jeho předci přišli přímo z Anatolie,“ řekl Johannes Krause, ředitel lipského Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii.

Poloostrov Anatolie neboli Malá Asie tvoří neevropskou, tedy většinovou část dnešního Turecka.

Foto: CuboImages, ČTK

Jedna z dřívějších rekonstrukcí podoby Ötziho

Za tmavou pokožkou mumie nemusely být tisíce let v ledu

Ötzi měl podle genetické analýzy opravdu tmavou pleť - výrazně tmavší než u dnešních Jihoevropanů. Tmavé zabarvení pokožky nalezené mumie tak podle autorů studie nebylo způsobeno tisíci roky v ledu.

Ani to, že Ötziho mumie byla prakticky bez vlasů, patrně nebylo způsobeno uložením v ledu. Původně tmavooký a černovlasý Ötzi měl podle vědců geneticky sklon k vypadávání vlasů a pravděpodobně měl pokročilou pleš.

Foto: Dario Frasson/South Tyrol Museum of Archaeology, ČTK/AP

Památník na místě, kde byl v italských Alpách nalezen ledový muž Ötzi

„Nebudeme rekonstrukci hned upravovat“

Ledovcová mumie Ötziho je umístěna v archeologickém muzeu v Bolzanu, které ukazuje i rekonstrukci podoby Ötziho, ovšem se světlou pletí a dlouhými vlasy.

Foto: Peter Kováč, Právo

Výstava v bolzanském Museo archeologico nabízí tuto rekonstrukci, jak Ötzi mohl kdysi vypadat

„Nebudeme rekonstrukci hned upravovat,“ řekla agentuře DPA mluvčí muzea Katharina Herselová.

Podle ní sice lze dědičné vlohy analyzovat, ale i vědci jsou podle ní zdrženliví ohledně toho, zda, kdy a do jaké míry se za života jedince projeví.

Ledový muž Ötzi žil v období eneolitu, mezi lety 3350 a 3100 před naším letopočtem. Zemřel na vykrvácení poté, co byl zasažen šípem do zad. Mumie byla objevena v září roku 1991 na italské straně Alp v Jižním Tyrolsku v téměř neporušeném stavu. V současné době je vystavena v archeologickém muzeu v Bolzanu.

Případ starý pět tisíc let: Kdo zabil Ötziho?

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám