Hlavní obsah

Při nedostatku plynu pomůže kurzarbeit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv jsou podle vlády zásobníky plynu téměř naplněny, ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) poslalo do zkráceného připomínkového řízení návrh nařízení vlády, které by v případě nouze v plynárenství spustilo možnost kurzarbeitu. V pondělí o tom jednala tripartita.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by mohlo být nařízení nachystáno a Evropskou komisí schváleno do konce roku. „Nic ale nenasvědčuje tomu, že by bylo třeba ho nastartovat,“ uvedl s odkazem na zásoby plynu.

Nouze v plynárenství by nastala tehdy, kdyby došlo k vyhlášení takových odběrových stupňů, podle nichž by zaměstnavatelům byly omezeny nebo přerušeny dodávky plynu. Právu to už dříve sdělil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Jakub Augusta. „Zaměstnavatelům by tak bylo možné částečně refundovat vzniklé mzdové náklady, pokud by jejich zaměstnanci nemohli pracovat,“ uvedl Augusta.

Už loni vláda Andreje Babiše (ANO) připravila pravidla kurz­arbeitu, podle nichž by zaměstnanci mohli být doma až čtyři dny v týdnu, nejvýše ale rok. „Kurzarbeit by měl možnost využít každý zaměstnavatel ve mzdové sféře, poskytnutí příspěvku nemá být omezeno velikostí podniku ani jeho ekonomickou činností,“ upřesnil Augusta.

„Výše příspěvku činí 80 procent mzdových nákladů, které zaměstnavateli za dobu trvání této překážky vzniknou. Maximálně je však možné na jednoho zaměstnance poskytnout měsíčně příspěvek do výše 1,5násobku průměrné mzdy za 1. až 3. čtvrtletí předcházejícího roku. Pro letošek je to 55 571 korun,“ podotkl.

Není však zřejmé, jak rychle lze mechanismus uvést do praxe. Augusta upozornil, že vzhledem k tomu, že si Evropská komise vymínila jednat až o konečné podobě každého aktivačního nařízení, je možné notifikační proces zahájit až poté, kdy bude na úrovni vlády a tripartity panovat shoda nad konečnou podobou. „Notifikační proces je tak optimální zahájit až po schválení nařízení vládou. Evropská komise ale přislíbila operativní jednání a rychlé projednání,“ doplnil mluvčí.

Kurzarbeit podle něj do značné míry kopíruje mechanismy použité v rámci programu Antivirus, z něhož vychází. „Antivirus byl však provizorním, flexibilně přijatým opatřením v době, kdy neexistoval kurzarbeit. Přestože program fungoval úspěšně téměř dva roky, jednalo se o mimořádné provizorní opatření v době pandemie,“ dodal Augusta.

Největší Putinova zbraň selhala, v Evropě se dá mluvit o zázraku, tvrdí analytik

Válka na Ukrajině

Udrží si lidi

Chystaný kurzarbeit vítají zástupci firem i odborů, i když stále ještě neznají jeho detaily. „Pokud bude dobře nastavený, tak až krize přejde, restart firem, které by jinak své zaměstnance propustily, bude v následné konjunktuře rychlejší,“ řekl Právu viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

„Svaz průmyslu a dopravy přijetí kurzarbeitu dlouhodobě prosazuje a sociální partnery upozorňuje na jeho absenci i na tripartitě. Kurzarbeit nicméně vnímáme jako možnost zaměstnavatelů udržet si kvalifikovanou pracovní sílu, nikoliv jako prostředek pro řešení problémů hospodaření firem, toto jsou dvě oblasti, které je třeba oddělit,“ doplnila pro Právo ředitelka Sekce zaměstnavatelské Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kužvartová.

„Je důležité mít spuštění kurz­arbeitu připravené a schválené tak, aby ho šlo využít pro neočekávané zásadní situace, jako jsou přírodní katastrofy či právě neovlivnitelný nedostatek plynu,“ doplnila.

Spuštění kurzarbeitu podporuje i Českomoravská konfe­derace odborových svazů (ČMKOS). „V situaci, kdy zejména velké firmy s ohledem na nárůst cen energií avizují, že může docházet k propouštění zaměstnanců, je kurzarbeit jedním z řešení, jak udržet zaměstnanost, tzn. i kupní sílu zaměstnanců,“ sdělil Právu vedoucí socioekonomického oddělení ČMKOS Jiří Vaňásek.

Nařízení nevyužívá možnost příspěvky směřovat jen do některých regionů, průmyslových odvětví či typů firem, podniky by na náhrady měly mít nárok v případě nedostatku plynu na základě systému regulace jeho dodávek. Jurečka po jednání se sociálními partnery uvedl, že MPSV chystá i návrh pro případ problémů v dodavatelských řetězcích způsobených nedostatkem plynu. Podle zástupce zaměstnavatelů Jaroslava Hanáka čekají firmy horší časy, nařízení potřebují, ale díky plným zásobníkům a úsporám první čtvrtletí zvládnou.

Kurzarbeit může kabinet vyhlašovat až na půl roku, přičemž prodloužen může být dvakrát, vždy nejvýše o tři měsíce.

Viceguvernérka ČNB: Česko je na rozdíl třeba od Maďarska v extrémně komfortní situaci

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám