Hlavní obsah

Prezidentovi důvěřuje 36 procent lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle pravidelného šetření CVVM důvěřovalo prezidentovi koncem loňského roku 36 procent lidí. To je významný pokles proti minulým obdobím, kdy hlava státu požívala důvěry nadpoloviční většiny Čechů. Nejvyšší důvěře se z ústavních institucí dlouhodobě těší starostové (70 procent) a obecní zastupitelé (61 procent).

Foto: Novinky

Vývoj důvěry v prezidenta Miloše Zemana.

Článek

„Data byla až na malou, statisticky zanedbatelnou část sebrána v období před

jmenováním nové vlády Petra Fialy a zachycené hodnocení se týká situace, kdy ještě působila předchozí vláda Andreje Babiše,“ připomněla agentura k šetření, které se vztahuje k přelomu listopadu a prosince.

Jak probíhají volby do krajských zastupitelstev

Krajské volby

Podle šetření věřilo tehdejší vládě 33 procent lidí, Sněmovně 30 procent a Senátu 32 procent respondentů. Krajští zastupitelé a hejtmani se shodně těšili důvěře 48 procent dotázaných.

Z podrobnější analýzy dále vyplývá, že častěji prezidentovi důvěřují či méně nedůvěřují lidé ve věku od 60 let výše, dotázaní z obcí a malých měst s populací od 800 do 2 tisíc obyvatel, obyvatelé Libereckého nebo Zlínského kraje, důchodci, věřící katolíci, ti, kdo se politicky řadí jednoznačně nalevo nebo do levého středu, a voliči ANO, ČSSD, KSČM či SPD.

DOKUMENT: Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana

Dokumenty

S politickou situací bylo spokojeno 11 procent lidí, což je méně než v letech 2018 až 2020, ale zároveň více než v letech 2012 a 2013.

„Ani spokojeno, ani nespokojeno se cítilo být 31 procent obyvatel ČR. Nespokojenost s politickou situací pak dalo najevo 55 procent dotázaných,“ uvedla agentura.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám