Hlavní obsah

Zeman se zúčastnil jednání vlády. Kritizoval ji za vysoký počet úředníků

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda v pondělí schvaluje návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard. K rozpočtu se přijel do Strakovy akademie vyjádřit také prezident Miloš Zeman. České televizi řekl, že pokud k němu dorazí rozpočet v této podobě, tak ho podepíše. Vládě vyčetl vysoký počet úředníků.

BEZ KOMENTÁŘE: Příchod premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana na jednání vládyVideo: Novinky

 
Článek

„Pokud ke mně rozpočet dorazí v této podobě, tak ho podepíšu, vládu jsem kritizoval za růst počtu úředníků a vysoké daňové úlevy,” řekl ČT prezident při odchodu ze Strakovy akademie.

Prezident se účastnil jednání vlády o finální verzi rozpočtu. Takzvaný zákon roku musí kabinet do Sněmovny poslat do konce září. Koalice ANO a ČSSD 40miliardový schodek hájí s tím, že se zvyšují důchody, platy učitelů, rodičovský příspěvek, výdaje na výzkum či investice.

Se schodkem nesouhlasí opozice. Někdejší ministr financí a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že rozpočet pokračuje v trendu zvyšování rizik budoucnosti a ignoruje skutečnost dlouhodobé neudržitelnosti penzijního zdravotního systému a jeho investiční aktivita je menší než v dobách krize.

„V roce 2012 byla výše investic 2,8 procenta HDP, příští rok bude pouhých 2,5 procenta HDP. Výdaje na vědu a výzkum byly v roce 2012 0,96 procenta HDP, příští rok to bude pouze 0,81 procenta,“ vypočítal Kalousek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden až srpen

Nejvyšší kontrolní úřad minulý týden varoval, že státní rozpočet je na případnou ekonomickou recesi připraven ještě hůře, než tomu bylo před deseti lety, a že i mírné ekonomické ochlazení může u takto nastavených rozpočtů způsobit vysoké schodky. NKÚ to uvedl ve svém stanovisku ke státnímu závěrečnému účtu za loňský rok.

„Je to socialistický přerozdělovací rozpočet bez jakékoliv vize modernizace a konkurenceschopnosti země,“ zdůraznil Kalousek.

Loni byl místo schodku přebytek

Ministerstvo financí jakoukoliv kritiku odmítá. Premiér Andrej Babiš (ANO) dlouhodobě opakuje, že se jedná o dobrý rozpočet a schodek nemusí být konečný. Například vloni vláda naplánovala rozpočet se schodkem 50 miliard, ale rozpočet skončil v přebytku téměř tří miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

_MAL2506

Reklama

Výběr článků

Načítám