Hlavní obsah

Prezident Pavel se zranil na motorce

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel (62) se ve čtvrtek večer zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou dle Pražského hradu vážná. Pavel nicméně bude muset strávit nějaký čas v Ústřední vojenské nemocnici na pozorování. Podle policie se nehoda stala na uzavřeném sportovním okruhu.

Auta z prezidentské ochranky odjíždějí z Ústřední vojenské nemocniceVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Prezident republiky se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si krátké pozorování v ÚVN,“ informovala na síti X ve čtvrtek večer Kancelář prezidenta republiky.

Zatím není jasné, za jakých okolností se nehoda stala. „Je to jen informační post, který nebudeme zatím rozšiřovat,“ reagoval na žádost Novinek o další informace hradní mluvčí Vít Kolář.

Policie ovšem uvedla, že nehodu nevyšetřuje, protože se nestala na pozemní komunikaci, ale na uzavřeném okruhu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Petr Pavel na veletrhu motocyklů

Ústřední vojenská nemocnice ústy své mluvčí Jitky Zinke večer potvrdila, že ošetřila prezidenta republiky, který se zranil na motorce. Zůstává tam na pozorování. Ani podle Zinke nejsou zranění prezidenta vážná.

Pavel je znám svou vášní pro motorky. Svého koníčku (vlastní například cestovní enduro BMW GS1250) se nevzdal ani v době, kdy byl předsedou vojenského výboru NATO, ani po svém zvolení prezidentem republiky.

A to navzdory tomu, že jej jako hlavu státu musí i v této situaci chránit ochranka, což při jízdě na motorce jde složitěji a klade to na jeho bodyguardy větší taktické i logistické nároky. Na cesty s ním vyrážejí policisté na motorkách.

Zranění ve zbrojovce

Před zhruba měsícem, během prezidentského výjezdu do Zlínského kraje, se Pavel objevil v Ostrožské Lhotě na Slovácku s drobnou tržnou ránou v obličeji.

Šlo o zhruba dvoucentimetrovou tržnou ranku nad pravým obočím, kterou si prezident ošetřil sám kapesníkem.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Prezident Petr Pavel s tržnou ránou na hlavě

Pozornosti novinářů to však neušlo. Jak tehdy zjistily Novinky, k menšímu zranění přišel při střelbě dlouhou střelnou zbraní v České Zbrojovce v Uherském Brodě, kam v rámci návštěvy regionu tehdy zavítal.

Zranění v obličeji prezidenta Pavla. Jak k němu došlo…

Domácí

Vloni v srpnu média upozornila na Pavlovo pochybení, kdy během jednoho z výjezdů sedl na svůj stroj poté, co dohušťoval na benzince pneumatiky, bez helmy. Prezident se následně za svou chybu omluvil.

„Šlo o cestu dlouhou 1,5 kilometru po řídce používané komunikaci, na několik desítek metrů jsem se musel napojit i na hlavní. Byla to hloupost. Uvědomuji si, že prezident by měl jít v dodržování pravidel příkladem,“ kál se tehdy Pavel a věnoval několikatisícovou částku motorkářům, kteří cizí vinou skončili na vozíčku.

Pavel se omluvil, že jel na motorce bez helmy

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám