Hlavní obsah

Zranění v obličeji prezidenta Pavla. Jak k němu došlo…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerstvá tržná rána zdobí od středy obličej prezidenta Petra Pavla. Jak se Novinkám podařilo zjistit, přišel k ní při střelbě dlouhou zbraní na střelnici v České zbrojovce Uherský Brod při dvoudenní návštěvě Zlínského kraje.

Prezident v České zbrojovce Uherský BrodVideo: Facebook CZ firearms - Česká zbrojovka

 
Článek

S krvavým zraněním na pravém obočí se prezident objevil v Ostrožské Lhotě na Slovácku, kde jej vítalo pět stovek místních obyvatel. Prezidentův mluvčí Vít Kolář nechtěl původ šrámu v obličeji Petra Pavla na místě komentovat. Novinkám jen sdělil, že jde o drobné zranění, které si prezident ošetřil sám papírovým kapesníkem. Žertoval, že se prezident pořezal při holení.

Sdílnější nebyl ani o hodinu později samotný prezident. „Jsem nešika. A když je někdo nešika, tak si způsobuje zranění,“ odpověděl na dotaz Novinek.

Jen pár hodin předtím byl ale prezident v uherskobrodské zbrojovce, která vyrábí krátké i dlouhé palné zbraně. Z videa, které zbrojovka zveřejnila na sociální síti, je patrné, že prezident na začátku návštěvy podniku jizvu neměl, zatímco v závěru při loučení se zaměstnanci už byl vidět na jeho pravém obočí šrám.

Foto: Česká zbrojovka UB, Právo

Prezident Petr Pavel v České zbrojovce v Uherském Brodě.

Novinky se spojily se soudním znalcem z oboru kriminalistiky a specializací na forenzní biomechaniku Jiřím Strausem, který si prohlédl několik fotografií se zraněním prezidenta.

„Zranění při střelbě hodnotím jako vysoce pravděpodobné hraničící s jistotou,“ sdělil Novinkám Straus. Obloukovitá tržná ranka na prezidentově tváři je podle něj způsobená zpětným nárazem optiky umístěné na dlouhé palné zbrani. Podoba jizvy je shodná se stejně vzniklými šrámy na fotografiích jiných zraněných střelců.

V pátek potvrdila zranění vzniklé při střelbě i prezidentská kancelář. „Šlo o drobné poranění při střelbě puškou, které nevyžadovalo žádné lékařské ošetření,“ sdělil Novinkám prezidentův tiskový mluvčí Vojtěch Šeliga.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Prezident Petr Pavel s tržnou ranou na hlavě

„Zranění na obočí při střelbě z pušky s optikou jsou poměrně běžná a stávají se čas od času i profesionálům. Toto zranění je obvykle způsobeno rázem zbraně, kdy optika naráží do oblasti obočí nebo čela. Tento typ zranění se často označuje jako ‚scope bite‘ nebo ‚scope eye‘,“ pokračuje znalec.

Na vině mohla být chybějící pryžová ochrana z přední strany puškohledu nebo příliš krátká vzdálenost oka od zaměřovací optiky. „To může být nebezpečné, zejména při střelbě ze střelných zbraní vyšší ráže. Zpětný ráz může způsobit, že dalekohled zasáhne oko nebo obličej střelce při zpětném rázu, což má za následek zranění,“ dodal Straus.

Prezident Pavel se poranil na obličeji

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám