Hlavní obsah

Elektronizace, vyšší poplatky i zápisy zdrobnělých jmen. Senátem prošla novela o matrikách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátem ve čtvrtek prošla novela zákona o matrikách, která zavádí digitalizaci. Ta mimo jiné zvyšuje některé matriční poplatky, a to až na trojnásobek. Další změnou, kterou norma přináší, je možnost, aby stejnopohlavní páry mohly uzavírat registrované partnerství na kterémkoliv matričním úřadu. Dosud je to možné pouze na 14 vybraných.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Senát k novele nezaujal stanovisko, neschválil ani předložené pozměňovací návrhy a norma tak vstoupí v platnost po marném uplynutí lhůty.

Hlavní změnou, kterou novela zákona přináší, je podle navrhovatele, jímž je ministerstvo vnitra, zavedení centrálního matričního informačního systému eMatrika, což by mělo vést ke snížení administrativy. EMatrika by měla začít fungovat od roku 2027.

Stoupnou ale i poplatky. Například platba za ověření podpisu nebo otisku razítka na listině vzroste ze 30 korun na 50 korun.

Lidé tak budou moci získat například rodný list na kterékoli matrice a na vybraných zastupitelských úřadech.

Novela zavádí i to, že oddávat snoubence budou moci i poslanci či senátoři. Novela posiluje práva dětí při rozhodování o změnách jejich jmen snížením věkové hranice ze stávajících 15 na 12 let, od které je vyžadován jejich souhlas. Také bude možné nově do matriční knihy zapsat i zdrobnělá či domácká jména.

Dceři dali aristokratičtí rodiče tak dlouhé jméno, že je na matrice odmítli zapsat

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám