Hlavní obsah

Můj dědeček taky pracoval v dole, svěřil se Pavel při debatě s horníky

– Ostrava • Aktualizováno

Prezident Petr Pavel ve středu sfáral do Dolu Darkov na Karvinsku. Na úvod následné debaty s horníky a zaměstnanci se Pavel svěřil, že jeho dědeček pracoval v dole v Malých Svatoňovicích jako důlní tesař.

Petr Pavel v OstravěVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

„Vzpomínám si, že jako malému klukovi, když mi o své práci vyprávěl, tak mi to přišlo, že je to velká romantika. Což tak může vypadat na povrchu, ale když si člověk představí, co pod tou zemí musíte zažít, jakou práci tam děláte, tak to není o romantice, ale o tvrdé dřině,“ řekl pracovníkům Dolu Darkov na začátku debaty prezident.

Dále hovořil také o uzavírání dolu a o smutné situaci, která zde panuje.

Pavel s doprovodem se ráno podíval do 10. patra dolu, které se nachází 900 metrů pod povrchem. V dole již byla ukončena těžba a nyní v něm pracují zhruba tři stovky lidí. Důl by měl být zasypán zhruba do pěti let.

Důl Darkov průkopníkem. Uvažuje se o vzniku gravitačního úložiště energie

Ekonomika

Ve srovnání s Ghanou luxus

Prezident zmínil, že ve srovnání s dolem v Ghaně, který měl v minulosti rovněž možnost navštívit, mají horníci v Darkově „luxusní podmínky“.

Poté následovalo setkání se zaměstnanci dolu, v němž by v budoucnu mohlo vzniknout gravitační úložiště energie. Právě sociální aspekt ukončování těžby a uzavírání dolů v regionu Pavel rovněž po vyfárání zmínil.

Foto: Denisa Doležalová

Prezident Petr Pavel sfáral do dolu v Darkově

Pak prezident odpovídal na otázky horníků. Zaměstnanci Dolu Darkov se ho ptali mimo jiné na to, zda má Česko přejít z koruny na euro.

„Přechod na euro nás velmi často rozděluje spíše vlivem emocí než argumentů. Realita je taková, že je v Česku stále více firem, které přechází na platby v eurech, takže vlastně přechod na euro se u nás pomalu a často stává realitou,“ reagoval Pavel na dotaz.

Podle něj se může stát, že vlády budou přijetí eura odkládat tak dlouho, až se stane, že ho budou muset přijmout, protože v české ekonomice to bude běžné platidlo. „Praktických a pozitivních důvodů pro přijetí eura je mnohem více než těch negativních,“ řekl na besedě Pavel s tím, že přijetí eura nás posune do první ligy v rámci EU, mezi země, které už eurem platí. Prezident si myslí, že Česko by mělo v rozumném čase na euro přejít. „Ne teď, když máme vysokou inflaci, ale v okamžiku, kdy se podaří inflaci stabilizovat. Je jasné, že to bude trvat několik let,“ shrnul.

U horníků je předčasný důchod namístě

Dále se ho lidé ptali na předčasné odchody horníků do důchodu. Pavel odpověděl, že by se předčasné důchody měly posuzovat individuálně. Každá profese je podle něj jinak náročná. U horníků si myslí, že jsou předčasné důchody namístě.

Na závěr debaty se prezident podepsal do místní kroniky, napsal horníkům i vzkaz.

První den návštěvy se prezident setkal s hejtmanem Ivo Vondrákem a ostravským primátorem Tomášem Macurou a navštívil automobilku Hyundai v Nošovicích. Večer diskutoval v Ostravě s veřejností.

Být prezident? Je to fajne, řekl Pavel v Ostravě

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám