Hlavní obsah

Prezident Pavel se objevil na desetimilionové bankovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Petr Pavel má svou podobiznu na bankovce. S touto ale bohužel nezaplatíte, jde o pamětní list k výročí jednoho roku od jeho inaugurace. Výtěžek z prodeje deseti tisíc sběratelských kusů, které jsou k dostání od středy odpoledne, poputuje na charitativní účely. Ve Státní tiskárně cenin na pražském Novém Městě, která bankovky tiskne, natáčela kamera Novinek.

Prezident Pavel na bankovce. Pamětní list připomíná rok od inaugurace Video: Michaela Bartošová, Novinky

 
Článek

„Bankovka je trochu speciální tím, že má symbolickou desetimilionovou hodnotu, která není samozřejmě nominální. Těch deset milionů reprezentuje obyvatele naší země,“ řekl o ní grafický designér a spoluautor konceptu Petr Štěpán. Ten pracoval už dříve na podobě známky se současným prezidentem.

„Bankovka je absolutně specifická a originální, od historických vzorů jsme se výrazně odchýlili. Šlo nám spíš o to, vytvořit pamětní list, který se bude designem koukat do současnosti,“ doplňuje.

Přední stranu cenného papíru zdobí portrét Pavla, zadní je poseta křestními jmény všech obyvatel země a citátem, který začíná slovy: „Deset milionů vzácných lidí a každý z nich má svou hodnotu.“

Foto: Novinky

Nová sběratelská bankovka

Pamětní listy tiskne Státní tiskárna cenin v Praze. Ve středu se do ní přišel podívat i prezidentský pár a čísla na první připravený arch vytiskl symbolicky sám Pavel.

„Na tomto stroji bude probíhat číslování bankovky,“ ukazuje před příchodem hlavy státu na jednu z mašin ve výrobně tiskař David Růženec. „Zhruba do těchto míst přijde černé číslo, které bude v UV světle svítit zeleně,“ míří prstem na pravý dolní roh bankovky, na které už bylo v tu chvíli vše ostatní vytištěno. „Takže ofsetový tisk, z druhé strany je portrét pana prezidenta, ten je ocelorytinou, když si na to sáhnete, je tam vrstva jako na bankovkách,“ přibližuje Novinkám.

Podle ředitele tiskárny Tomáše Hebelky použili na pamětní listy materiály, barvy, tiskové techniky i ochranné prvky, jako například vodoznak či ochranná vlákna, které využívají na výrobu skutečných bankovek putujících do oběhu.

Foto: Novinky

Prezidentský pár u stroje v tiskárně cenin

Pavlová spustí web pro samoživitele

Domácí

Kult osobnosti je mi cizí

„Když jsem slyšel poprvé myšlenku vytvořit takovýto upomínkový předmět s podobiznou, tak jsem se trochu zalekl. Říkal jsem si, že čím méně portrétů a předmětů s mojí podobenkou, tím méně útoků ve smyslu vytváření kultu osobnosti, což mi vždycky bylo cizí,“ zmínil Pavel prvotní pochyby.

Nakonec ale s projektem souhlasil – i proto, že výtěžek z prodeje sběratelských listů poputuje výhradně na charitativní a sociální účely.

„Plním tím to, co jsem sliboval v prezidentské kampani a co se snažím dělat celý první rok ve funkci, a to je nacházet témata, na kterých se dokážou lidé shodnout. Jsem přesvědčen o tom, že na tématu pomoci ostatním se dokážeme shodnout i s těmi, kteří mají odlišné názory,“ myslí si.

Foto: Novinky

Bankovka prezidenta republiky Petra Pavla

Bankovky jsou v prodeji od středy 13. března v počtu 10 tisíc kusů (5 sérií po 2000 kusech), jedna stojí 3,5 tisíce korun. K dispozici jsou na speciálně zřízené internetové stránce www.desetmilionusrdci.cz.

Vybrané finance podpoří vznikající nadační fond Evy Pavlové, který se věnuje podpoře nejzranitelnějších skupin obyvatel. „Je to vize ‚Zdravá rodina‘. budeme se snažit uchopit projekty v rámci celé škály – od malých dětí po seniory,“ dodala první dáma.

Jedním z prvních konkrétních projektů, který fond podpoří, je pořízení pacientských simulátorů, konkrétně modelů dětí, batolat a novorozenců, jako učebních pomůcek do těch zařízení, kde je to nejvíce potřeba.

Foto: Novinky

Výtěžek z prodeje podpoří Nadační fond Evy Pavlové

Anketa

Máte v plánu si koupit pamětní list v podobě bankovky s prezidentem Pavlem?
Ano
7,7 %
Možná, ještě nevím
4,9 %
Ne
87,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3378 čtenářů.

Za eurobankovku s Bedřichem Smetanou si nic nekoupíme, její hodnota ale bude stoupat

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám