Hlavní obsah

Pavlová spustí web pro samoživitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První dáma Eva Pavlová chce, aby její webové stránky zahrnovaly i rozcestník, jenž nasměruje rodiče v nouzi na místa, kam se mohou obracet. Uvedla to v úterý na konferenci Sólorodičovství 2023, již uspořádala Praha 3. „Z dopisů, které dostávám od rodičů, často vnímám, že nevědí, kam se obrátit, když potřebují pomoc,“ konstatovala.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

První dáma Eva Pavlová

Článek

O webu s ucelenými informacemi pro rodiče a speciální sekcí pro sólorodiče, uvažuje v rámci dalšího zlepšování svých služeb také třetí městská část. I místostarostka Nikol Marhounová (Piráti) totiž vnímá, že se lidé neorientují ve složité spleti odkazů.

„V Česku máme poměrně nízké povědomí o neziskových a pomáhajících organizacích,“ podotkl pražský zastupitel a předseda výboru pro rodinnou politiku a sociální oblast Pavla Mareše (KDU-ČSL).

Průzkumy ukázaly, že na odborníka se například v případě rozchodu obrací přibližně desetina lidí, kteří si jím prošli „Máme špičkové vědce, psychology. Lidé, kteří by je mohli využívat, je neznají. Prosím, abychom povědomí o nich šířili, podporovali, že není hanba obrátit se s přetrvávajícím problém na odborníka,“ vyzval.

V Česku tři sta tisíc domácností sólorodičů s 438 tisíci dětmi. V 87 procentech stojí v čele žena samoživitelka. Největší podíl neúplných rodin je v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Statisíce lidí berou jen dvacet tisíc korun měsíčně

Finance

Marhounová upozornila, že se samoživitelé velmi často nacházejí na hranici nebo za hranicí chudoby. Proto začala přemýšlet, jak jim pomoci. „Možností na straně městské části, jak jim pomoci, jsou, ale nemůžeme na to být sami,“ vysvětlila Marhounová, proč iniciovala konferenci, na které propojila zástupce kraje, ministerstva, města i organizací, jež lidem pomáhají. „Cílem je sebrat příklady dobré praxe, rozeslat je dál do světa, abychom ostatním obcím mohli poradit,“ doplnila.

Městská část podle místostarostky sice nedisponuje finančními prostředky, jimiž může potřebné podpořit, ale vedení radnice může ovlivnit, jak obec vypadá a funguje. Za důležité považuje město krátké vzdálenosti, kdy se dá poblíž zařídit vše potřebné, dostatečnou kapacitu kvalitních škol, školek, dětských skupin, nabídku obecního bydlení.

„Snažíme se, aby úřad byl co nejpřívětivější, nabízíme on-line objednávky, dětský koutek,“ poznamenala. Vyzdvihla práci orgánu sociálně-právní ochrany dětí v Praze 3, který považuje za výkladní skříň pro ty, co pomoc potřebují.

Městská část chce rozvíjet třeba odpolední kluby ve školách pro starší děti, rozšířit možnosti příměstských táborů, kapacitu dětských skupin, například snížením nájemného nebo poskytnutím prostorů zdarma. Za nejdůležitější považuje podporu komunity. Za další užitečný nástroj, jak se rodiče můžou dostat k věcem, které potřebují, aniž by je to finančně zatížilo, považuje re-use centra, jež hodlá dále rozvíjet, nebo knihovnu věcí, kde si lidé můžou různé věci, které potřebují jen občas, půjčit.

Podle Mareše problém sólorodičů spočívá v tom, že se potýkají také s horším postavením na pracovním trhu. Zaměstnavatelé o ně nejeví zájem nebo neumožní flexibilní pracovní dobu. Podle jeho zkušeností, kdy pracoval na střední manažerské pozici, mu samoživitelé přišli jako nejloajálnější pracovníci. „Stigmatizace sólorodičů postupně mizí, nicméně přetrvává. A to je blokuje, aby si řekli o pomoc,“ konstatoval.

Ohrožené sociální služby se vzepřely škrtům Stanjury

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám