Hlavní obsah

Prezident negativista

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby žil Václav Klaus v době kamenné, ve stejné integritě uvažování, musel by bouřit proti sdružování rodin do kmene za účelem snadnějšího lovení mamutů. Zásadově, dokud by hladem nezhynul. Stejnou logiku má jeho odpor k integraci národních států Evropy do kontinentálního celku, k integraci vynucené důvody globální ekonomiky a bezpečnosti.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vůně jehličí, pastelová barva květů a imitace sněhových vloček vytvořily podmanivou krásu bílých vánoc minulých let.

Článek

Činí to tak, že pronese efektní tezi, například o marxistickém charakteru Evropské unie, kterou už nepodloží argumenty. Potlesk davu je však zaručen.

Klaus ignoruje skutečnost, že národní státy jsou pouhou vývojovou fází lidského společenství, že nejsou metafyzicky dané, stejně jako nebyla různá knížectví a hrabství, ze kterých kdysi státy vznikly z ekonomické a bezpečnostní nutnosti. Vůbec si nepřipouští - coby důvod sjednocování Evropy - že třeba nastal přirozený čas, kdy je to potřeba udělat. Podle něho ani nebylo dokázáno, že by se demokracii dařilo v něčem větším, než je stát. Spojené státy americké se mu v té chvíli asi ztratily z mapy.

Netěší mě, když prezident mé země šíří negativistickou (z piety neříkám blbou) náladu, a to nejen vůči Evropské unii. Výsledek českých voleb do EP označil za "obrovskou výpověď" o vztahu českých voličů k současné vládě. Opět to zní efektně. Jenže za tímto tvrzením už není vidět nepřehlédnutelný fakt, že těch voličů přišla necelá třetina, a že tedy mandát té obrovské výpovědi má cenu vachrlatou. Byl to odpor k politice vlády, nebo to byl spíš odpor k politikům obecně?

Volební debakl vládní koalice je podle prezidenta unikátní i v porovnání s celou Evropou. Ale to přece není pravda. Neúspěch zaznamenaly v eurovolbách vlády drtivé většiny evropských zemí, nejen ta naše, a nikoli jen vlády levicové, vždyť se stačí podívat na výsledky třeba v Itálii. Co když místo odporu k evropské integraci zafungoval mechanismus pravidelné výměny, která čeká po určitém čase každou vládu, ať už pracuje dobře, nebo špatně?

Klausův názor, že světonázorový rozdíl mezi dnešní KSČM a dnešní ČSSD není dominantní, snad ani nemůže dospělý člověk vyslovit s vážnou tváří (abych použil jeho slova), pokud se v tomhle světě neocitl rovnou z Marsu. A na závěr ještě silnější kalibr: Klaus je znepokojen, že čeští poslanci v EP se tam budou spojovat v klubech podle politické příslušnosti, a ne podle příslušnosti k národu. Skvělá myšlenka. To jako by se krojovaní poslanci ve Sněmovní ulici družili podle toho, zda jsou z Chodska, z Hané, ze Slezska, či z Moravského Slovácka, a ne podle politických stran. Těch stran, které tu podle českého prezidenta jsou coby důsledek nutného střetu idejí a zájmů.

Teda slyšet tohle od předního zastánce systému politických stran je opravdu zážitek.

PRÁVO 19. června

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám