Hlavní obsah

Prezident předal státní vyznamenání, Řád Bílého lva dostali Gott, Kellner i Prymula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí na Pražském hradě předal státní vyznamenání za loňský a předloňský rok. Ve Vladislavském sále ocenil přes šedesát lidí. Předchozí termíny musely být zrušeny kvůli pandemii koronaviru a onemocnění prezidenta. Ceremoniál začal ve 20 hodin, Novinky ho vysílaly živě.

Záznam: Prezident Zeman předává státní vyznamenáníVideo: Novinky

 
Článek

Ceremoniál se konal netradičně na výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

DOKUMENT: Seznam osobností, jež 7. března 2022 obdržely státní vyznamenání

Dokumenty

Nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva Zeman předal například herečce Jiřině Bohdalové, bývalému velvyslanci v Rusku Vladimíru Remkovi, bojovníkovi z východní fronty druhé světové války Miloslavu Masopustovi, bývalému ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi a zpěváku Karlu Gottovi či podnikateli Petru Kellnerovi in memoriam.

Zeman udělí vyznamenání Zelenskému

Domácí

Nejvyšší státní vyznamenání dostane také prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

„Jedna z našich poslankyň vystoupila s návrhem, abych udělil nejvyšší české vyznamenání ukrajinskému prezidentovi Zelenskému a já jsem se rozhodl tomuto návrhu vyhovět. Je tomu tak proto, protože ukrajinský prezident projevil odvahu a statečnost. A třebaže mu Spojené státy nabízely evakuaci, zůstal v hlavním městě své země, odkud řídí její obranu,” uvedl k tomu prezident.

Zeman 7. března vyznamenání předá. Politici váhají

Domácí

Původně obsahoval seznam vyznamenaných celkem 67 jmen. Zeman ale nakonec odmítl předat předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému Řád Tomáše Garrigua Masaryka kvůli rozhodnutí soudu o zrušení části volebního zákona.

Medaili Za zásluhy se rozhodl po obviněních ze sexuálního napadení a obtěžování nepřevzít psychiatr a spisovatel Jan Cimický. Na pódiu nebude také olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek, který svou účast na slavnosti nepovažuje za vhodnou kvůli válce na Ukrajině.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman na předávání státních vyznamenání

Ceremonii mělo podle Hradu přihlížet asi 600 hostů. Někteří z pozvaných ale odmítli přijít, nedostavili se například předsedové parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), a to kvůli dřívějšímu proruskému postoji prezidenta.

Většina ministrů na Hrad dorazí, podpoří Ukrajinu

Domácí

Přítomna byla naopak většina členů vlády. Kvůli ruské agresi na Ukrajině Pražský hrad vyvěsil na prvním nádvoří ukrajinskou vlajku a zazněla hymna Ukrajiny. A hosté večerního ceremoniálu byli vyzváni, aby Ukrajinu podpořili finančně.

Reklama

Výběr článků

Načítám