Hlavní obsah

Prezident Klaus Kořistkovi nevěří

Právo, ČTK, ton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus varoval v neděli před vyvoláním umělého skandálu, souvisejícího s údajným pokusem uplatit poslance US-DEU Zdeňka Kořistku. "Pana Kořistku znám, nepovažuji ho za totálně důvěryhodnou osobu," řekl Klaus novinářům při nedělní návštěvě dožínkové slavnosti ve Slavětíně na Lounsku.

Foto: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Ocenění pro rok 2016

Článek

ODS měla Kořistkovi nabídnout deset miliónů korun, když nepodpoří novou koaliční vládu. Kořistka podle svých slov peníze odmítl, případem se zabývá policie.

"Bylo by strašlivou škodou, kdyby někdo chtěl natolik rozdmýchávat vášně v naší politice a vyvolat umělou aféru. Moc bych si přál, aby si to všichni dvakrát promysleli, než něco takového spustí," uvedl Klaus, z jehož strany odešel Kořistka v roce 1998 na protest proti finančním skandálům ODS a stal se spoluzakladatelem Unie svobody.

Za absurdní označil Kořistkovo obvinění v neděli znovu šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Označil jej za zakrývací manévr koalice, kampaň a obrovský skandál. Zopakoval, že se ODS bude bránit a bude trvat na potrestání viníků.

Večerek byl jen prostředníkem?

Podle týdeníku Nedělní svět byl jedním z účastníků schůzky s Kořistkou lobbista, bývalý manažer severomoravské ODA Jan Večerek, známý Kořistky i šéfa ODS Mirka Topolánka. "Já se k tomu nebudu vyjadřovat," odpověděl České televizi Kořistka.

Podle policejních zdrojů však nebyl Večerek osobou, která nabízela úplatek, ale pouze prostředníkem schůzky s dalšími dvěma osobami, které s Kořistkou jednaly. Kořistkovy informace popřel po činitelích ODS i sám Večerek.

"Na žádném setkání, kterého jsem se s panem poslancem Zdeňkem Kořistkou účastnil, ať již individuálně nebo za účasti třetích osob, nikdy nepadla žádná nabídka, jak ji popsal pan poslanec Zdeněk Kořistka," řekl Večerek ze zahraničí. Dodal, že je na poslanci, aby uvedl, na kterém jednání a za účasti koho mu byla tato nabídka vyslovena.

"Já však kategoricky popírám, že by se tak mohlo stát na setkání se mnou nebo v mé přítomnosti," uvedl Večerek. Doplnil, že s Kořistkou se zná několik let, stejně jako s Topolánkem a řadou dalších koaličních a opozičních politiků.

Kořistka nechce v zájmu zdárného vyšetřování zveřejňovat bližší informace. V sobotu byl již podruhé vypovídat na policii.

Poslanec: policie by si měla ohlídat úniky

"Informace, které jsem ve výpovědi uvedl, nejsou určeny pro média a mají výhradně posloužit policii k usnadnění její práce. Protože není v mém zájmu jakkoli mařit vyšetřování, zdržuji se poskytovat informace pro média a věřím policii, že případ objektivně vyšetří. Proto je i v zájmu policie, aby neunikaly informace z protokolu, které by mohly druhé straně pomoci zahladit stopy," podotkl Kořistka.

Ministr vnitra František Bublan na dotaz Práva pouze potvrdil, že poslanec byl na policii ještě v sobotu a že jeho výpověď byla mnohem více "osvětlující" než páteční.

Kořistkovi vadí, že se na něj obracejí novináři, kteří získali informace od policie o obsahu jeho výpovědi. V případě, že se to potvrdí, bude Kořistka žádat vysvětlení od ministra vnitra. Takové úniky informací jsou podle něj "signálem pro všechny občany o neprofesionální práci policie".

Vnitro zatím nic nešetří

Vnitro zatím úniky nešetří. "Inspekce ministra vnitra zatím podnět k prošetření případného úniku informací nedostala. V okamžiku, kdy se tak stane a tento podnět by svědčil o možné trestné činnosti policistů, začne se případem zabývat a prošetří jej," uvedla Marie Masaříková z tiskového odboru vnitra.

Reklama

Související články

Kořistka je podle KSČM politickou mrtvolou

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček soudí, že by se měla ODS bránit vážnému obvinění Zdeňkem Kořistkou, neboť to může "deklasovat" konkrétní osobnosti z vedení...

Výběr článků

Načítám