Hlavní obsah

Prezident jmenoval Fischerovu vládu, ta začala okamžitě pracovat

Novinky, coe, maž
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v pátek ve čtyři hodiny odpoledne jmenoval úřednickou vládu Jana Fischera. Kabinet nahradí koaliční vládu Mirka Topolánka a zemi by měl vést necelý půlrok do řádných voleb. Členy nového kabinetu nominovali ODS, ČSSD a Strana zelených. Podle Fischera začne vláda pracovat v týž den, kdy byla jmenována.

Článek

Prezident Václav Klaus na Pražském hradě jmenoval ohromady 16 ministrů dočasné vlády a vyjádřil přání, aby se celý kabinet dal do práce. Noví ministři složili slib a stvrdili jej podpisem. Ve večerních hodinách po ukončení všech ceremonií se někteří noví ministři rozešli do svých kanceláři, aby začali okamžitě pracovat.

"První zasedání máme dnes. Není to gesto, je to symbolické. Tato vláda se nerozkoukává, to není vláda, která nastupuje z chodu, ta nastupuje téměř z běhu," řekl v pátek po jmenování Fischer s tím, že je zapotřebí dokončit některé projekty. 

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus jmenoval úřednickou vládu premiéra Jana Fischera.

Klaus při jmenování i vzpomínal

Kromě toho, že Klaus novému kabinetu připomněl odpovědnost vůči státu, zaroveň také zavzpomínal, že je to už pátá vláda, kterou za dobu svého funkčního období jmenuje. "Nevím, jestli šest let a dva měsíce děleno pěti je příliš přesvědčivý výsledek stability naší politické scény," prohlásil Klaus.

"Z mnoha hledisek je tato vláda nová, neokoukaná," uvedl na adresu nového kabinetu, který by měl pracovat až do půlky října, kdy se budou konat předčasné volby.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Slavnostní připitek při zahájení funkčního období nového kabinetu. V popředí zleva předseda Senátu Přemysl Sobotka, premiér Jan Fischer a prezident Václav Klaus.

Novou vládu premiéra Jana Fischera čeká ještě hlasování o důvěře, ke němuž musí přistoupit do 30 dnů. Neočekává se však, že by neuspěla, neboť byla nominována stranami, které ve Sněmovně mají drtivou většinu. Otázkou zůstává jen rozhodnutí lidovců a komunistů, dohromady 153 mandátů ODS, ČSSD a zelených však přehlasovat nemohou.

"Jsem přesvědčen, že vláda tuto důvěru získá," řekl Fischer. Doplnil, že jeho kabinet nebude prosazovat nějaké závratné návrhy, protože k tomu nemá pověření.

Půlroční poslání

Nová vláda má o jednoho člena méně, než měl kabinet Mirka Topolánka, který jmenováním nových ministrů na svém postu oficiálně skončil a bude vykonávat jen funkci poslance. Zkušenosti s ministerskou prací mají jen dva členové nového kabinetu, a to ministr pro lidská práva Michael Kocáb a ministryně školství Daniela Kopicová, která tento rezort měla svěřen za první vlády Mirka Topolánka.

K hlavním úkolům Fischerovy vlády patří dokončení českého předsednictví Evropské unii, které vyprší na počátku června. Předseda Evropské komise José Barroso v pátek pochválil nyní už bývalou vládu Mirka Topolánka za jeho vedení EU a vyjádřil naději, že nový kabinet zajistí efektivní pokračování.

Fischerův kabinet se bude také zabývat důsledky hospodářské krize, spolu s ministrem financí Eduardem Janotou se nový premiér nechal slyšet, že se budou snažit udržet rozpočtový deficit pod 150 miliardami korun.

Topolánek se rozloučil

Po jmenování vlády prezidentem se konal brífink, na němž odcházející premiér Mirek Topolánek ocenil, že předání vlády bylo hladké a korektní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odcházející premiér Mirek Topolánek popřál hodně úspěchů nové vládě svého nástupce.

Na závěr zdůraznil, že Fischerovi přenechává vládu nad zemí, v níž je třetí nejnižší nezaměstnanost v unii, kde poklesly daně, omezily se zbytečné výdaje ve zdravotnictví a vzrostly příjmy rodin s dětmi. "Dokázali jsme zahájit práci na všech 170 úkolech našeho programového prohlášení, zcela jsme dotáhli do konce 62 procent z nich," prohlásil Topolánek.

Novému premiérovi popřál úspěšnou správu veřejných financí a ubránění reforem.

Složení nového kabinetu
předseda vlády - Jan Fischer
vicepremiér a ministr zahraničí - Jan Kohout
vicepremiér a ministr obrany - Martin Barták
ministr financí - Eduard Janota
ministr pro evropské záležitosti - Štefan Füle
ministr vnitra - Martin Pecina
ministryně spravedlnosti - Daniela Kovářová
ministryně zdravotnictví - Dana Jurásková
ministryně školství - Miroslava Kopicová
ministr pro lidská práva - Michael Kocáb
ministr životního prostředí - Ladislav Miko
ministr dopravy - Gustáv Slamečka
ministr práce a sociálních věcí - Petr Šimerka
ministr průmyslu a obchodu - Vladimír Tošovský
ministr pro místní rozvoj - Rostislav Vondruška
ministr zemědělství - Jakub Šebesta
ministr kultury - Václav Riedlbauch

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám