Hlavní obsah

Prezident chce návrh opatření upravujících odposlechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda vlády Stanislav Gross se na Pražském hradě v úterý sešel s prezidentem republiky Václavem Klausem, aby spolu hovořili o "stále četnějších problematických případech s odposlechy." Hlava státu je současným stavem s odposlechy zděšena a premiéra požádala o vypracování návrhu změn, které budou tuto oblast lépe upravovat.

Foto: Jiří Smutný

Skupina Ukulele Orchestra jako Brno

Článek

Kauza odposlechů se vyhrotila poté, co Lidové noviny zveřejnily informaci, že v rámci policejního monitorování telefonátů Ranka Peciče byl odposlechnut i prezident. Klaus však podle svých slov premiéra nepozval kvůli odposlechům jeho osoby či úplatkářské aféře unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Hlavním tématem byly odposlechy obecně.

Důvodem ke schůzce se stal i výrok policejního prezidenta Jiřího Koláře, který již v pátek na Hradě vysvětloval ministr vnitra František Bublan. "Díky tomuto jeho výroku ve značné části české veřejnosti, mnou počínaje nebo mnou konče, dramatickým způsobem zesílila nedůvěra k praxi odposlechů a k práci policie a justice vůbec," uvedl prezident v tiskovém prohlášení.

Klaus dále uvádí, že se Grossovi snažil sdělit, že současný stav není normální. "Odhodlání se jím vážně zabývat nelze označovat jako nahrávání kriminálníkům," řekl Klaus. Prezident je přesvědčen, že tento stav, kdy počet odposlechů v naší zemi je podle mnoha pramenů nejvyšší na světě a pokud stále dramaticky narůstá, je nutné okamžitě a radikálně změnit. "Požádal jsem pana premiéra, aby mi v co nejkratší době předložil svůj návrh systémových opatření, jak tuto změnu uskutečnit," dodal prezident.

Reklama

Související články

Prezident si pozval Grosse kvůli odposlechům

Prezident Václav Klaus si na úterní odpoledne pozval na Pražský hrad premiéra Stanislava Grosse, aby spolu pohovořili o policejních odposleších. V pátek...

Výběr článků

Načítám