Hlavní obsah

Klaus: Kolář by neměl být policejním prezidentem

Právo, Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus je přesvědčen, že by Jiří Kolář neměl zastávat funkci policejního prezidenta. Uvedl to v pátek po setkání s ministrem vnitra Františkem Bublanem.

Článek

"Policejní prezident říká, že člověku může být jedno, když je odposloucháván. Neprovedl-li nic, nemá mu odposlouchávání vadit. To občanovi vadit musí a také mu to vadí, jak mi mnoho občanů píše a telefonuje. Považují bagatelizaci odposlechů za zásadní ohrožení své svobody," řekl Klaus.

Ministra vnitra si prezident pozval na páteční dopoledne kvůli Kolářovým výrokům v kauze Kořistka. Bublanovu neochotu podílet se na Kolářově odvolání naznačila už jeho odpověď na interpelaci poslance Jiřího Bílého (ODS). Ten kritizoval Kolářovy výroky, podle nichž se lidé, pokud nic neprovedli, nemusí bát odposlechů.

Také Gross stojí za Kolářem

"Já bych chtěl na adresu pana policejního prezidenta sdělit, že je to čestný člověk a já si ho vážím pro jeho profesionalitu i pro jeho zanícení pro věc, i za to, jak s policií žije, jak dovede bojovat za každého policistu," řekl Bublan poslancům.

Za Koláře se postavil také premiér Stanislav Gross. Na otázku dalšího z poslanců ODS, zda považuje Koláře za kompetentního, zdůraznil: "Myslím, že pan policejní prezident Kolář odvedl za poslední roky velký kus práce. Byl a je nepochybně nejlepším policejním prezidentem, jakého Policie České republiky měla od roku 1989."

Už za Klause byl vysokým funkcionářem

Gross navíc připomněl, že Kolář zastával v době Klausových vlád jednu z nejvyšších policejních funkcí, byl totiž krajským ředitelem na jižní Moravě, což bylo největší policejní ředitelství. "Byl-li kompetentní pro vaši vládu, aby vykonával jednu z nejvyšších policejních funkcí, asi jste k tomu měli také své důvody," poznamenal premiér na adresu ODS.

Bublan i Gross nicméně připustili, že některé výroky policejního prezidenta nebyly nejlepší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám