Hlavní obsah

Prezident by měl Babiše odvolat, řekl v Liberci demonstrantům Bělobrádek

Právo, Novinky, Barbora Zpěváčková, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by měl ministra financí Andreje Babiše (ANO) odvolat. Před jednáním lídrů koalice s hlavou státu to v Liberci uvedl vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v Liberci před jednání koaličních špiček s prezidentem Milošem ZemanemVideo: Novinky

 
Článek

Před libereckým Grand Hotelem Imperial, kam Zeman schůzku narychlo svolal na středeční večer, se podle odhadů policie sešlo něco přes dvě stovky demonstrantů. Protestují proti prezidentovi Zemanovi a Babišovi.

Z davu, který chvílemi cinkal klíči, se ozývala hesla jako „Miloše do koše“ či „Zeman škodí státu“ nebo „Zeman, Babiš od válu” či ”Zemane, z díry ven!” Celou ulici i hotel hlídají desítky policistů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek hovoří s novináři při příchodu na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem v Liberci, vlevo je hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN).

Proti hlavě státu a šéfovi státní kasy se během středečního večera protestuje i v Praze a dalších městech. V metropoli se sešlo asi 20 tisíc lidí. [celá zpráva]

Před jednáním za demonstranty přišel Bělobrádek, který odpověděl na několik dotazů. „Přijeli jsme před chvilkou, co je obsahem jednání, ani nevíme, byli jsme narychlo svolání,“ řekl směrem k protestujícím.

Protizemanovské a protibabišovské demonstrace v ČRVideo: Pavel Orholz, Petr Kozelka, Aleš Fuksa, Michael Polák, Miloslav Hradil, Jan Švábek, Novinky

„Je to naschvál, že jo, že to prezident svolal tak narychlo,“ ptal se jeden z demonstrantů. Narážel tak na to, že Zeman schůzku svolal, když byl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na dlouhodobě plánované cestě do Lucemburska.

Je to velmi zvláštní, v době, kdy byl pan premiér v letadle
Pavel Bělobrádek

„Je to velmi zvláštní, v době, kdy byl pan premiér v letadle,“ odvětil Bělobrádek. Další dotaz ze skupiny lidí zněl, zda bude prezident porušovat ústavu. „Měl by na návrh předsedy vlády odvolat ministra,“ odpověděl na to vicepremiér.

Kromě šéfa lidovců do Liberce dorazil ministr financí Babiš, předsedu ČSSD a premiéra Sobotku zastoupil první místopředseda soc. dem. a ministr vnitra Milan Chovanec. Zeman uvedl, že chce lídrům koaličních stran představit dvě řešení současné vládní krize.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám