Hlavní obsah

Přesun výroby granátů do Vrbětic drhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrbětice

Je to už více než rok, co obyvatele obcí kolem muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku vyděsila zpráva, že se v jejich blízkosti znovu budou vyrábět výbušniny. Ale zatím mohou být v klidu, protože přesun výroby střepinových granátů pro českou armádu začal nabírat zpoždění.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Muniční areál Vrbětice

Článek

„Podle našich informací ještě neskončila jednání s rakouskou firmou, aby sem mohli přesunout linku na plnění granátů. Ředitel Vojenského technického ústavu nám sdělil, že se vše připravuje,“ řekl Novinkám Zdeněk Hověžák, starosta Vlachovic, do jejichž katastru muniční sklad ve Vrběticích spadá.

Zakázku za půl miliardy korun dostala na konci roku 2022 bez výběrového řízení společnost Colt CZ Defence Solutions, pod podmínkou, že více než polovinu z ní předá českým firmám. Na výrobě by se měly podílet státní podniky: Vojenský technický ústav, kterému patří vrbětický areál, a společnost Explosia, jež dodá plastickou trhavinu.

Podle původního plánu měly granáty začít vznikat ve Vrběticích už loni v létě a armáda je měla dostat do konce roku. Sliboval to poslancům sněmovního výboru pro obranu plukovník Pavel Seman ze Sekce vyzbrojování ministerstva obrany, když v listopadu 2022 zakázku obhajoval.

Ve Vrběticích se mají montovat granáty i přes protesty

Domácí

Mluvčí Coltu CZ Eva Svobodová Novinkám řekla, že projekt pokračuje podle harmonogramu. „Výroba materiálu pro finální kompletaci granátů, která bude probíhat ve vojenském ústavu, běží od loňského roku. Těla granátů, trhavina Semtex OLP 90 a další komponenty už jsou vyrobeny v České republice,“ poznamenala.

Dodala, že se počítá s výrobou až deseti tisíc granátů měsíčně. Už ale nesdělila, kdy začne plnění granátů ve Vrběticích.

Kolik trhne Colt CZ a kolik nechá státu?

Zakázka způsobila loni pozdvižení nejen mezi lidmi žijícími kolem vrbětického muničního skladu, vystrašenými výbuchy v roce 2014, ale i mezi českými zbrojaři.

Důvodem bylo, že ministerstvo zadalo půlmiliardovou objednávku firmě Colt CZ bez výběrového řízení pouze s podmínkou, že více než polovinu výroby německého granátu firmy Rheinmetall přesune z Rakouska do Česka. Podle Svobodové společnost podmínku hravě splní, protože šedesát procent zůstane v Česku.

Celá věc má ale háček. Nejdůležitější a nejsložitější část granátu – zapalovač s rozbuškou – se bude dál dovážet z Rakouska. Podle oslovených odborníků je právě tato součástka nejdražší komponentou. „Podílí se na ceně granátu šedesáti až sedmdesáti procenty,“ řekl Novinkám expert na výrobu výbušnin.

Otázkou proto zůstává, jaká část zisku zůstane Coltu CZ a kolik rozdělí mezi státní firmy a společnost CZ-SKD Solutions, která vyrobila odlévací formy na výrobu těla granátu.

Munici tu už nechceme! Obce kolem Vrbětic pobouřil plán obrany

Domácí

Svobodová tuto informaci nechtěla sdělit, protože je to obchodní tajemství. Stejně reagoval i ředitel Vojenského technického ústavu Jiří Kašpárek. „Parametry smluvního vztahu jsou vázány mlčenlivostí smluvních stran. Obecně lze konstatovat, že ústav při uzavírání obchodních vztahů jedná s péčí řádného hospodáře,“ řekl Kašpárek.

Podle informací Novinek se podíl obou státních firem na celé zakázce pohybuje okolo deseti procent. „Explosia bude mít na jednom granátu maximálně šedesát korun,“ poznamenal zdroj. V případě vojenského ústavu má jít ještě o nižší částku, i když do renovace budov ve Vrběticích investoval přes dvacet milionů korun.

Ministerstvo záměr brání argumentem, že je pouze pokračováním rámcové smlouvy z roku 2017 s tehdejší Českou zbrojovkou (dnes Colt CZ), která tehdy vyhrála výběrové řízení na dodávku 238 tisíc rakouských granátů za 192,7 milionů korun včetně DPH. Tehdy jeden granát vyšel na 809 korun.

Zakázka na 413 milionů

Nově se podle vládního materiálu, který mají Novinky k dispozici, „ministerstvo obrany zavázalo odebrat minimálně 250 tisíc kusů střepinového granátu pro zabezpečení bojové činnosti v případě operačního nasazení vojsk a dvacet tisíc kusů trhavých granátů pro speciální síly“.

Celá zakázka je na 413 milionů korun bez DPH. „Jednotková nabídková cena střepinového granátu se zvýšila o čtyřicet procent a u trhavého granátu o čtyřiatřicet procent. Uvedené zvýšení je akceptovatelné zejména s ohledem na růst inflace,“ stojí v dokumentu, z nějž také vyplývá, že se cena granátu zvýšila o 4,25 procenta, což mělo zaplatit přesun výroby z Rakouska do Česka.

„Obrana upřednostnila před hypoteticky levnější alternativou dodávek přímo z Rakouska plnění podstatných bezpečnostních zájmů, a to výrobu granátů na území Česka. Ta má zajistit vyšší bezpečnost dodávek a rozvoj výrobních dovedností českého obranného průmysl,“ píše ministerstvo.

Toto tvrzení ale zní paradoxně, neboť česká firma Zeveta Bojkovice by armádě dokázala dodat svůj nový granát, který celý vyrábí v Česku.

Zbrojaři Colt CZ koupili podíl v americké společnosti Vista Outdoor

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám