Hlavní obsah

Přes 6000 nakažených. Černý kašel nepolevuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černý kašel nepolevuje. Od začátku roku onemocnělo 6006 lidí, mezi nimi i téměř stovka novorozenců. Protilátky jim mohou zajistit těhotné, které se nechají přeočkovat. Resort zdravotnictví pro ně vyhradil šest tisíc dávek, které již mohou lékaři objednávat. Pro ostatní dospělé jsou objednávky do půlky dubna přerušeny. Slíbeno je dalších 100 tisíc dávek.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Podařilo se nám zajistit, aby každá žena, která je těhotná v 27. týdnu a její praktický lékař, gynekolog nebo očkovací centrum budou mít zájem o vakcinaci, tak od zítřka není problém si ji zajistit,“ řekl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví Matyáš Fošum.

„Je vyčleněna skupina vakcín výhradně pro těhotné,“ dodal.

Na to, že není možné objednat žádné vakcíny, a to ani slibovanou variantu Adacel polio, která cílí na černý kašel, záškrt, tetanus a dětskou obrnu, upozornil Ústav po péči o matku a dítě v pražském Podolí.

Zemřel kojenec nakažený černým kašlem

Domácí

Vyhrazeno má být pro těhotné šest tisíc dávek. Odborníci i ministerstvo apelují na těhotné ženy, aby zvážily přeočkování po dohodě s lékařem. Zajistí tak ochranu novorozencům předtím, než sami postoupí povinné očkování.

Zájem o přeočkování je kvůli rostoucím počtům infikovaných enormní. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek řekl, že se za letošní první čtyři měsíce naočkoval dvojnásobek lidí než za celý loňský rok.

Vakcín je podle něj dostatek. Distributor přitom minulý týden avizoval, že do poloviny dubna praktici nebudou moci pro přeočkování dospělých vakcíny objednat. Zajištěny jsou nadále dodávky vakcín pro povinné očkování dětí do ordinací pediatrů.

Zájem o přeočkování je dramatický. Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli

Domácí

Vakcíny z Francie

„Celkem dorazí víc než 110 tisíc dávek vakcín do konce dubna, tím pádem máme dostatek vakcín,“ řekl Válek.

Mimořádná dodávka 10 tisíc dávek podle ministra už dorazila, koncem příštího týdne přijde dalších 20 tisíc a z Francie je přislíbeno dalších 78 tisíc dávek.

Množství je to enormní. Standardně se za rok nechá z dospělých na vlastní náklady přeočkovat mezi dvaceti a třiceti tisíci lidí. Toto množství už bylo letos překročeno. Letos se nechalo přeočkovat 33 tisíc starších 19 let, loni to bylo za stejné období kolem šesti tisíc osob. Objednáno je pro letošek 400 tisíc dávek.

Přeočkování není hrazené ze zdravotního pojištění. Tlak je ale na to, aby se to změnilo aspoň pro těhotné. Ministerstvo o tom bude do konce dubna ještě jednat.

Nejvíc nakažených od 60. let

Zatím se nezdá, že by počty nakažených začaly klesat. Od začátku roku se onemocnění potvrdilo u 6006 lidí, což je nejvíce od 60. let minulého století. „K dnešku (čtvrtek odpoledne) bylo nahlášeno 709 případů, určitě to nejsou konečná čísla,“ řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Mezi nemocnými je hlášeno i 92 nemocných novorozenců. Nejvíce se nemoc stále šíří mezi náctiletými. Potvrzena byla letos už tři úmrtí, z nichž u dvou se černý kašel nepovažuje za hlavní příčinu smrti.

V Česku zemřel druhý člověk s černým kašlem

Domácí

Výběr článků

Načítám