Hlavní obsah

Premiéři Fiala a Babiš na společné tiskovce podpořili očkovací projekt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Politika musí stranou, je třeba ukázat společnou vůli, shodli se na úterní tiskové konferenci předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO) i designovaný premiér Petr Fiala (ODS), kteří podpořili projekt Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomožme našim zdravotníkům. Za ním stojí iniciativa Lékaři pomáhají Česku.

Andrej Babiš a Petr Fiala, TK na podporu projektu Naočkujme milion lidí posilující dávkou Video: ČTK

 
Článek

„Epidemie se týká nás všech, politika musí jít stranou. Je dobře, že tady stojíme,“ uvedl Babiš, podle něhož je třeba se dostat na očkovací kapacity z letošního června, kdy se dařilo očkovat téměř 130 000 lidí denně.

„Jsou chvíle, kdy je třeba ukázat společnou vůli,“ dodal Fiala.

Projekt se obrací zejména na ambulantní specialisty, kteří by se zapojili a pomohli naočkovat co nejvíce lidí v co nejkratší době ve svých ordinacích.

Právě masivní vakcinace má šanci zvrátit dynamiku epidemie, byť lékaři přiznávají, že nyní již nejsou schopni ovlivnit to, co nastane v následujících dvou týdnech.

Rakousko chce zavést povinné očkování, odpírače čekají astronomické pokuty

Koronavirus

Snažme se, aby se z tohoto sprintu nestal maraton, apeloval přednosta kliniky ARO z vinohradské fakultní nemocnice František Duška.

Podle Babiše probíhají jednání o otevření dalších očkovacích center a cílem je se dostat zpět ke kapacitě 150 000 očkování denně. Problémem je právě nedostatek zdravotníků, kteří by v nich mohli pomáhat. Fiala doplnil, že je třeba rovněž skrze praktické lékaře apelovat zejména na rizikové pacienty.

Nikoho nepřesvědčujeme, zájem o očkování je

V pondělí, kdy se systém otevřel pro přeočkování po pěti měsících, podle Babiše projevilo zájem o posilující dávku 200 000 lidí.

„My nepotřebujeme nikoho přesvědčovat,“ potvrdil ředitel Centra pro modelování biologických a společenských procesů René Levinský s tím, že pochopitelně bude pozitivní, pokud apel přiměje kohokoliv k očkování.

Babiš i Fiala zároveň odmítli rozebírat rozdílné názory na povinnou vakcinaci, neboť cíle iniciativy s politikou nesouvisejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám