Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Kde budou zemědělci ve čtvrtek protestovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek ráno a dopoledne bude rušno na hraničních přechodech i v mnoha městech. Zemědělci na svých strojích vyrazí protestovat proti byrokracii, nespravedlivým dotacím v Evropské unii a levným neomezovaným dovozům potravin z Ukrajiny.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Byrokracie je neúnosná. Jeden z našich zemědělců musel absolvovat šest kontrol za týden, a dokonce chodí kontrola na kontrolu,“ řekla Novinkám ředitelka středočeské Agrární komory Petra Novotná. Další problém jsou podle ní nejednotná pravidla v rámci EU. „Ve srovnání s tím, co dostávají zemědělci třeba ve Francii, tady mají pár drobných,“ upozornila Novotná.

Organizátoři ujišťovali, že nechtějí nikde blokovat provoz a vyvolávat konflikty s řidiči, proto je většina demonstrací naplánovaná na dopolední hodiny mimo dopravní špičku. Přesto se dají čekat komplikace kvůli pohybu stovek traktorů a dalších vozů.

1. Jihočeský kraj

V Jihočeském kraji vyjede na protest proti zemědělské politice Evropské unie asi tři sta traktorů a dalších zemědělských strojů. Někteří zemědělci krátce zablokují i příjezd k hraničnímu přechodu do Německa ve Strážném na Prachaticku a také se vydají na hraniční přechod do Rakouska v Dolní Dvořišti.

„Zemědělská technika se ve čtvrtek sjede vždy v daném okrese na jednom či více místech. Protestní jízdy jsou plánované od 10 do 12 hodin. Například v Českých Budějovicích je sraz u výstaviště, traktory pojedou po Dlouhé louce i Husově třídě,“ řekla Hana Šťastná, ředitelka Jihočeské agrární komory.

Českokrumlovští zemědělci se vydají od Kaplice směrem k hraničnímu přechodu Dolní Dvořiště, z Prachatic vyjedou traktory na hraniční přechod Strážný, kde zastaví, seřadí se a budou v jeden čas houkat. „Akce nemá za cíl paralyzovat dopravu a nebude agresivní. Jde o varovný vzkaz směrem k Bruselu: Už s námi takhle neorejte!“ uvedla Hana Šťastná. Protestní jízdy se uskuteční i na Jindřichohradecku, Táborsku, Písecku či Strakonicku.

Čeští zemědělci se přidají k protestu proti zboží z Ukrajiny. Hrozí zablokováním hranic

Ekonomika

2. Vysočina

Na Vysočině by se mělo do čtvrtečního protestu aktivně zapojit 320 strojů s jejich obsluhou. Takový počet nahlásili organizátoři policii.

Z vnitrostátního regionu nebudou směřovat na státní hranice, ale budou pendlovat po vybraných hlavních trasách, například na Pelhřimovsku zemědělci zvolili silnici I/19 od hranice s Jihočeským krajem po Humpolec a z Pelhřimova po I/34 na Kamenici nad Lipou, od Telče se vydají po silnici I/23, na Jihlavsku by měly desítky traktorů a další techniky přejet po silnici I/38 a část se bude sjíždět do Havlíčkova Brodu z většiny směrů.

3. Středočeský kraj

Obdobnou formu zvolili i středočeští zemědělci. Jen malá část z Mladoboleslavska se připojí k libereckým kolegům a zamíří k hranicím u Hrádku nad Nisou. Jinak plánují přejezdy mezi městy.

„Nejrušněji bude nejspíš kolem Kolína. Tady to bohužel nešlo zorganizovat až na dopolední čas, ale už v 7 hodin mají sraz zemědělci v Kutné Hoře, odkud pojedou do Kolína. Tam se sjedou i z druhé strany od Nymburka a Poděbrad,“ řekla Novinkám ředitelka středočeské Agrární komory Petra Novotná.

Co trápí demonstrující v Praze? Byrokracie, Green Deal, ale také korporátní chapadla

Domácí

V Kolíně by se měla sejít více než stovka kusů techniky. V ostatních místech kraje by měly protesty začít kolem 9. hodiny. Traktory se vydají například ze Sedlčan ke křižovatce Skalka na křížení silnice I/18 a dálnice na Příbram a zase zpět. Podobné spanilé jízdy se budou konat kolem Prahy, u Mělníka, okolo Benešova, Vlašimi a Votic nebo v Rakovníku.

4. Ústecký kraj

Poklidnou formu bude mít protest zemědělců v Ústeckém kraji. Kolona traktorů a jiné zemědělské techniky vyjede dopoledne z letiště u obce Březno poblíž Chomutova na česko-německý hraniční přechod u obce Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku.

Farmáři se tam setkají s německými kolegy. Techniku odstaví na přilehlé louce, aby neblokovali provoz. „Také cestou nehodláme bránit běžnému provozu, proto se vyhneme průjezdu Chomutovem,“ řekla Novinkám předsedkyně krajské agrární komory Hana Dufková a dodala, že do protestní jízdy se zapojí nejméně 50 traktorů.

5. Královéhradecký kraj

Protest organizovaný Okresní agrární komorou v Trutnově začne na Trutnovsku ve čtvrtek v deset hodin dopoledne spanilou jízdou několika desítek traktorů a osobních automobilů s českými vlajkami.

Poté se kolona demonstrujících zemědělců přesune na hraniční přechod v polské Lubawce, kde proběhne společný mítink s polskými zemědělci. „Ministr Výborný by měl do konce února vyjednat pro české zemědělce v Bruselu lepší podmínky. Pokud se tak nestane, budeme v protestech pokračovat,“ řekl Novinkám šéf trutnovské agrární komory, hospodář z Velkých Svatoňovic Petr Martinec.

6. Liberecký kraj

Farmáři z Libereckého kraje se chystají ve čtvrtek v 10 hodin zablokovat česko-polské hranice v Hrádku nad Nisou. Měli by blokovat jak příjezd k obci Kopaczow, tak nedaleký hraniční přechod před takzvanou Alejou trzech panstw, kde se stýkají hranice Česka, Polska i Německa.

FOTO: Protest zemědělců z nadhledu

Domácí

7. Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji se protestní jízda uskuteční směrem k hraničnímu přechodu do Bavorska u Pomezí nad Ohří. „My nejdeme demonstrovat proti Evropské unii,“ uvedl koordinátor protestů Jiří Vacek. „Náš největší nepřítel je česká vláda a ministerstvo zemědělství,“ pokračoval.

„Zajímavé na tom bude, že přijedou i bavorští sedláci, kteří hospodaří v Čechách, a ti povypráví, že v Bavorsku věci, které my musíme tady dělat jako vzorní žáčkové podle našich představitelů již teď, tak oni nebudou plnit ještě pět let,“ dodal Vacek. Počítají tu mezi 10. až 12. hodinou s poklidnou jízdou zemědělských strojů na silnici I/6 z nájezdu Libá, Pomezí a zpátky na sjezd Cheb.

8. Moravskoslezský kraj

Do protestu se ve čtvrtek zapojí také zemědělci v Moravskoslezském kraji. Protestovat budou na čtyřech místech. Největší protesty budou podle nich probíhat na hranicích s Polskem, a to na hraničním přechodu v Krnově a Vysokých Bartultovicích na Bruntálsku, dále pak na přechodu v Chotěbuzi na Karvinsku. Protestovat se bude i v Opavě. Největší protestní akci očekávají organizátoři ve čtvrtek na hranici v Chotěbuzi, kam by měli přijet i zemědělci z polské strany.

9. Olomoucký kraj

Stroje s transparenty se budou dopoledne pohybovat i po Olomouckém kraji s největší pravděpodobností na hlavních úsecích měst Olomouc, Prostějov, Šumperk a Přerov, v případě okresu Jeseník jde o podporu akce na hraničním přechodě Bílý Potok ve spolupráci s polskou stranou. Do Olomouce vozidla přijedou ze čtyř směrů, a to od Hněvotína, Příkaz, Dolan a Velkého Týnce.

„Neplánujeme extrémní projevy odporu jako naši kolegové v Paříži či Bruselu v podobě zapalování pneumatik, vypouštění močůvky či kydání hnoje na veřejná prostranství nebo úřední budovy,“ zdůraznila šéfka Agrární komory Olomouckého kraje Michaela Navrátilová.

Poláci vysypali ukrajinské obilí. Sklízíme ho v neprůstřelných vestách, reagují Ukrajinci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám